A készségeké lesz a főszerep 2023-ban!

2022.11.24.

Hír | EU, Felnőtt tanulás

Az Európai Bizottság várja a visszajelzéseket a Készségek Európai Évével kapcsolatban.

Jövőre a készségek kerülnek a figyelem központjába Európa-szerte.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Unió helyzetéről szóló 2022-es beszédében bejelentette, hogy a Bizottság elfogadta a javaslatot, amely 2023-at Készségek Európai Évének nyilvánítja.

A Készségek Európai Évéről részletes információk az Európai Bizottság oldalán találhatók.

Az elmúlt évek kihívásai megváltoztatták a munkaerőpiaci feltételeket is, de a zöld és digitális átállás új lehetőségeket nyit meg az emberek és az uniós gazdaság előtt. A Bizottság által folytatott felmérések alapján kirajzolódott, hogy a munkaadó intézmények 77%-a nehezen talál megfelelő képzettségű jelölteket a munkakörök betöltésére. Ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megfelelő képzési és átképzési lehetőségek biztosítására. Kiemelt cél továbbá, hogy Európa-szerte növekedjen a felnőttképzésben résztvevők száma is. A megfelelő készségek birtokában mindenki sikeresen eligazodhat a munkaerőpiaci változásokban, és mint munkavállalók hozzájárulhatnak a fejlődéshez és az innovációhoz.

A kezdeményezéssel szeretnék biztosítani, hogy ez az átállás társadalmilag méltányos és igazságos legyen, ezért az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított. A Bizottság honlapján bárki rögzítheti üzenetét december 14-ig, a beküldött észrevételeket pedig minden érdeklődő megismerheti.

Ossza meg véleményét ide kattintva!: Have your say (europa.eu)

Az Európai Bizottság minden beérkezett visszajelzést összegezni fog, és az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti, hogy így mindenki hozzájárulhasson a jogalkotási vitához.

 

Utolsó módosítás: 2022.11.28.