Közel 300 diák vett részt a 11. Parlamenti Ifjúsági Napon

2022.12.15.

Rendezvény | Ifjúság

A rendezvény keretein belül a fiatalok hazai és európai uniós parlamenti képviselőknek tehettek fel kérdéseket, saját közösségi kezdeményezésüket dolgozhatták ki, valamint megismerhették a rendezvény helyszíneként is szolgáló Országházat.

A december 2-i eseményen 10 iskola közel 300 tanulója vett részt, akik a fővárosból, Miskolcról, Jászberényből, Nagykanizsáról, Szegedről, Debrecenből, Szentendréről, Sárvárról, Siófokról és Karcagról érkeztek – így Magyarország minden régiója képviseltette magát.

A rendezvény középpontjában a fiatalok aktív szerepvállalásának fontossága állt. A rendezvényt megnyitó beszédében dr. Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója kiemelte: nemcsak ez a nap kívánja felhívni a figyelmet a fiatalok részvételének fontosságára, hanem az egész év is: 2022 az Ifjúság Európai Éve. Ennek fényében kiemelt figyelmet kapnak a fiatalok számára is elérhető nemzetközi lehetőségek (ösztöndíjak, önkéntesség stb.) és ifjúsági projektek.

A megnyitó után a diákok parlamenti szavazógombok segítségével adhattak hangot a véleményüknek. A játékos szavazás során kiderült, hogy a jelenlévők 78%-a szerint fontosak a közéleti kérdések, és közel 70%-uk venne részt olyan mobilitási lehetőségben, mint az Erasmus+ vagy az Európai Szolidaritási Testület. A szavazásból kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb lehetőség az Erasmus+ programhoz 2022-ben kapcsolódó DiscoverEU – a fiatalok 95%-a fedezné fel Európát.

A 11-12. évfolyamos diákok hazai és európai uniós parlamenti képviselőket kérdezhettek az őket leginkább érdeklő témákról. A többek között környezetvédelmi, egészség-, oktatásügyi vagy éppen gazdasági kérdésekre Győri Enikő és Újhelyi István európai parlamenti képviselők, valamint Hiller István és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselők válaszoltak.

A fiatalok aktív szerepvállalásának fontosságaa műhelymunka tematikáját is meghatározta. A diákok osztálytársaikkal közösen megfogalmazták, milyen kihívást tartanak fontosnak saját közösségükben, és a műhelymunka keretein belül kigondolták erre megoldást kereső, saját kezdeményezésüket. A kezdeményezés megvalósítására a későbbiekben akár európai uniós támogatásra is pályázhatnak, ha szolidaritási projekt keretin belül valósítják meg ötleteiket.

A Tempus Közalapítvány, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös szervezésében megvalósult rendezvényt díszőrségi bemutató, majd parlamenti séta zárta, így a fiatalok az Országházat is megismerhették látogatásuk során.

  A rendezvényről készült fényképek elérhetők az Erasmus+ ifjúság és Eurodesk Facebook oldalon, valamint a rendezvény oldalán.

Utolsó módosítás: 2022.12.16.