Két fiatal képviselte országunkat az Ifjúság Európai Évének záróünnepségén

2022.12.15.

Hír | Ifjúság, EU, Szakképzés

Balogi Lili és Csodó Robin december 6-án csatlakozott a Brüsszelben tartott eseményhez.

2022 az Ifjúság Európai Éve, amelyet Európa-szerte személyes és online eseményekkel ünnepelnek. December 6-án tartották a tematikus év záróünnepségét Brüsszelben, ahová természetesen fiatalokat is meghívtak, hogy képviseljék kortásaikat.

A Claim the Future — Legacy Conference rendezvényen Magyarországot az Erasmus+ szakképzés egyik résztvevője, Balogi Lili, valamint az Európai Szolidaritási Testület egyik önkéntese, Csodó Robin reprezentálta.

Lili a KMASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola volt tanulójaként Dániában és Cipruson is részt vett Erasmus+ szakmai gyakorlaton. „Az ünnepségen szó volt a fiatalok életéről, fejlődéséről és megtudhattuk, hogy az Európai Uniónak milyen tervei vannak a jövő évre nézve, ezen kívül megismerhettem Csodó Robint is és más motiváló fiatalokat” – tudhattuk meg a lány beszámolójából.

Csodó Robin Németországban volt önkéntes az Európai Szolidaritási Testület támogatásával. Robin szerint is izgalmas volt más fiatalokkal találkozni és a jövőről tanácskozni, az esemény egyik programját pedig külön ki is emelte: „A rendezvény keretein belül betekintést nyerhettünk a fiatalok évének eredményeibe (...) az Inclusive Europe through Education plenáris ülésen pedig a hátrányos helyzetűek egyenlő esélyeiről az oktatásban értekeztünk…”

A társadalmi befogadás témája nem véletlenül került a középpontba: az inklúzió erősítése az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület egyik fő prioritása a fenntarthatóság, a digitális átállás, valamint az aktív társadalmi részvétel mellett.

Jó tudni! Nemcsak események révén ünnepelhetjük a tematikus évet. A Voice Platformot azért hozták létre, hogy a fiatalok, éljenek bármelyik országban, hangüzenetben oszthassák meg véleményüket az olyan őket érintő témákban, mint például az európai értékek, a foglalkoztatás, a digitalizáció vagy éppen a társadalmi befogadás. Az oldal jellegzetessége, hogy a mások által hagyott üzeneteket is meghallgathatjuk, és egy-egy gondolat hosszú távon akár a döntéshozásba is becsatornázódhat.


Fotók: Csodó Robin

 

Utolsó módosítás: 2022.12.15.