Közel 300 ezer kiutazó, több mint 4 ezer támogatott projekt – a 35 éves Erasmus+ eredményei Magyarországon

2022.12.21.

Hír | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Az Európai Unió programja több évtizede van jelen hazánkban, ez idő alatt rengeteg ember életére és intézmény működésére volt hatással.

Idén ünnepelte 35 születésnapját az Erasmus+, amely a külföldi tanulást és a szakmai fejlődést támogatja szerte a világon. Az Európai Bizottság egyik leghíresebb és legjelentősebb kezdeményezésébe több mint 10 millióan kapcsolódtak már be az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területéről. Az 1987-ben alapított program 1998 óta van jelen Magyarországon, ekkor utaztak ki ugyanis az első hallgatók külföldre az ösztöndíj segítségével.

Az Erasmus program a 2014-ben megújult – ekkor egészült ki a neve egy + jellel –, azóta magában foglalja a korábban más uniós programok ernyője alá tartozó köznevelés, szakképzés, felnőttkori tanulás és ifjúság szektorok mobilitási programjait is. Így már nem csak az egyetemisták számára elérhető az Erasmus-életérzés!

Az Erasmus+ program több évtizedes működésének eredményessége tetten érhető a résztvevők személyes történetein és a magyar oktatási intézmények fokozatos nemzetközivé válásában. Bár a szemléletváltást és az egyénekre gyakorolt hatást nem lehet számokkal kifejezni, azt már igen, hogy hány ember utazhatott és hány projekt valósulhatott meg a program keretén belül.

A Tempus Közalapítvány és az Európai Bizottság adatait felhasználva infografikákon mutatjuk be, hány magyar hallgató és hova utazott Erasmus-ösztöndíjjal az 1998-as magyarországi indulása óta, illetve milyen eredményeket ért el a kibővült program a 2014-es megújulása óta.

 

 

Az Erasmus+ program születésnapjával kapcsolatos híreinket az erasmusplusz.hu/erasmus35 oldalon gyűjtöttük össze.

Megismerkedhetnek a hazai Erasmus35 arcokkal: a róluk készült összefoglalók ezen az oldalon olvashatók, a videóikat pedig a Tempus Közalapítvány YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

A program indulásától kezdve, fókuszálva az Erasmus+ magyarországi vonatkozásaira, a legfontosabb mérföldköveket egy idővonalban mutatjuk be, az elmúlt évek legsikeresebb projektjeit, történeteit pedig ezen az oldalon gyűjtöttük csokorba.

 

Utolsó módosítás: 2023.01.25.