Oktatásszakértők Kárpát-medencei szakmai napja Szovátán

Partner hír | 2023.01.17.

Hír | Köznevelés

Közös szakmai napon gyarapították tudásukat és együttműködésben szerzett tapasztalataikat az OktOpusz Erasmus+ KA2 program résztvevői.

Az erdélyi és vajdasági pedagógusok számára szervezett szakmai napra Szovátán került sor, 2023. január 6-án. Az eseményhez, melynek házigazdája a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége volt, a szovátai Teleki Oktatási Központ szolgáltatta a helyszínt, az az intézmény, mely már több évtizede áll az erdélyi magyar pedagógusok továbbképzésének szolgálatában.

A szakmai napot az OktOpusz - Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása Erasmus+ KA2 projekt partnereinek köszöntő szavai nyitották meg. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében Ferencz-Salamon Alpár szakmai alelnök köszöntötte a résztvevőket, kihangsúlyozva, hogy egy működő szakmai közösség építésén kell munkálkodni, amely a romániai magyar kereteken túlmutatva a Kárpát-medencében is megállja a helyét.

Mandák Csaba a projekt koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy valami újat kell létrehozni, egymást támogatva, egymást segítve. De Negri Ibolya az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke a közös gondolkodás fontosságát emelte ki, hiszen bár egymástól távol él a két pedagógusközösség, törekvéseik egy irány felé fordulnak.

Hogy jobban menjen a közös munka egy kis ráhangolódás következett, melyet a projekt két erdélyi résztvevője Rusz Csilla és Majla Géza vezetett, az ehhez választott Weöres Sándor gondolat - „Vigyázz, hogy világosat gondolsz-e vagy sötétet, mert, amit gondoltál, megteremtetted.”- csodálatos hangulatot teremtett és az egész napot végigkísérte.

A pedagógusok a nap folyamán a fejlesztők, Ballai István és Bihari Csaba tolmácsolásában alaposan megismerhették azt az online felületet, amely a projekt keretében létrehozott adatbázist teszi hozzáférhetővé. Ez az adatbázis lesz az, melybe szakértőként az összeállított egyéni portfólió alapján, a helyi partnerszervezetek (Erdélyben RMPSZ, Vajdaságban ÉMPE) jóváhagyásával kerülnek be a pedagógusok, akik a különböző szakterületek, földrajzi elhelyezkedés, munkatapasztalat alapján kereshetővé válnak. Dr. Tratnyek Magdolna, a projekt szakmai vezetője, ismertette a szakértői portfólió tartalmi elemeit, amelyeket majd a pedagógusoknak az adatbázisba fel kell tölteniük.

Ezt követően kisebb csoportokban tesztelték a felületet és észrevételeiket, kiegészítő javaslataikat megosztották egymással. A szakmai nap vendége volt Winkler Gyula EP képviselő az EP kulturális, oktatási, ifjúsági és sport bizottságának tagja, aki örömmel üdvözölte a projektet, és igéretet tett, hogy továbbiakban figyelemmel kíséri és támogatja majd, akár partneri szerepben is.

A tartalmas napot hosszúra nyúló közös vacsora zárta, mely alatt folytatódtak az elkezdődött szakmai és baráti beszélgetések, de a résztvevők tájegységeik népdalaiból is ízelítőt adtak egymásnak és, mint egy jól összeforrt kórus énekelték: „ ...egy vérből valók vagyunk...”

Utolsó módosítás: 2023.01.25.