5 + 1 érv, amiért érdemes Erasmus+ ösztöndíjra pályáznod

2023.02.21.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Olyan szakmai fejlődésre vágysz, ami megalapozza a jövődet, de mindeközben életre szóló élményt is nyújt? Akkor itt az ideje, hogy pályázz Erasmus+ ösztöndíjra!

Tölts egy (vagy akár több) félévet valamelyik külföldi egyetemen, vagy végezz szakmai gyakorlatot egy másik országban! Ha még hezitálsz, vagy kíváncsi vagy, mit profitálhatsz egy Erasmus+ ösztöndíjas időszakból, mutatunk 5+1 érvet, amik biztosan meggyőznek majd:

1. Fedezd fel a világot!

Valóban olyan precízek a németek? És minden olasz pizzát eszik? Hagyd a sztereotípiákat, járj utána te magad! A külföldi ösztöndíjprogramok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerd egy másik ország szokásait, lakóit, életét. Minden egyes kint töltött nappal felfedezhetsz valami újat. Ismerkedj új, ideiglenes otthonoddal, a helyi kultúrával és szokásokkal, és élj úgy, mint egy helyi, hiszen te nem turista vagy ebben az időszakban!

2. Növeld az önbizalmad!

Akárhonnan is nézzük, egy idegen országban egyedül boldogulni igazi mélyvíz. Ez remek alkalom arra, hogy jobban megismerd saját magadat, azt, hogy hogyan reagálsz a legkülönfélébb helyzetekre. Az elején nem lesz könnyű, talán szíved szerint haza is rohannál, de ahogy múlnak a napok, rá fogsz jönni, mennyi mindenre vagy képes és egyre magabiztosabbá válsz. Külföldön nincsenek ott a szülők, így meg kell tanulnod bízni a saját talpraesettségedben. Azért ne izgulj, amellett, hogy a küldő és a fogadó intézményed Erasmus+ koordinátora is végig fogja majd a kezed, a helyiek is minden segítséget meg fognak neked adni, amire szükséged lesz. De tény: mire hazatérsz, elkerülhetetlenül megtapasztalod, mit is jelent valójában önállónak lenni. Ez talán a legnagyobb lépés a felnőtté válás rögös útján.

 

3. Fejleszd a nyelvtudásod!

Te is tudod: a magabiztos és élő nyelvismeret ma már mindenhol elvárás. Az iskolapad vagy nyelvtanfolyam megadja a szükséges alapokat, de a külföldön eltöltött félév alatt szárnyra kap a nyelvtudásod. Amikor nap mint nap idegen nyelven kell beszélned, helyzeteket kell megoldanod, ügyeket intézned és tanulnod, úgy fejlődsz, hogy észre sem veszed. Már középfokú nyelvtudással pályázhatsz Erasmus+ ösztöndíjra, és amellett, hogy a legtöbb fogadó egyetemen és a diáktársaid között az angol a közvetítő nyelv, a célország nyelvét is elsajátíthatod.

4. Tanulj új dolgokat!

Azon túl, hogy új ismeretekkel gazdagodsz, beleláthatsz egy másik ország oktatási rendszerébe is. Megismersz egy másik nézőpontot, új tanulási módszereket sajátítasz el, izgalmas csoportmunkákban és projektekben vehetsz részt. Ki tudja, talán annyira beleszeretsz, hogy a mesterképzésed vagy a doktoridat már ott akarod végezni! Nemcsak a tanulmányaid egy részét, hanem akár a szakmai gyakorlatodat is elvégezheted külföldön, mindeközben pedig olyan nemzetközi kapcsolati hálót építhetsz ki, ami nemcsak neked, de a leendő munkaadód számára is rendkívül értékes lesz. Az önéletrajzodban később ez mind igencsak jól fog mutatni, ezáltal te magad is előnnyel indulsz az álláspiacon.

5. Szerezz életre szóló élményeket!

Külföldön rengeteg új inger, benyomás fog érni, amik jelentősen alakítanak a világnézeteden. Talán egy tengerparti naplementében, egy feledhetetlen estében vagy egy új baráttal való beszélgetésben találod meg azokat a pillanatokat, amikre mindig nagy szeretettel fogsz emlékezni. A legtöbb hazatért diák arról számol be, hogy a kint töltött idő alatt életre szóló barátságokat kötött. Ennek pedig az a kellemes következménye, hogy később is látogatni fogjátok egymást. Ő meglátogat Téged Magyarországon, Te meg őt Berlinben, Rómában vagy Párizsban. Vagy bárhol máshol. A közös élményeknek így nincs vége a hazautazással. A lényeg: garantáltan világutazó maradsz, és az is biztos, hogy az unokáknak lesz majd mit mesélned

+1. Adj pluszt az ösztöndíjadhoz!

Minden hallgató megérdemli a lehetőséget, hogy ösztöndíjjal szerezzen életre szóló tapasztalatokat külföldön. Azért, hogy mindenki számára elérhetővé váljon az Erasmus+ program, az alap ösztöndíjon felül kétféle kiegészítő támogatást nyújtunk a nehezebb helyzetben lévő hallgatóknak, melyeket a pályázat elnyerése után igényelhetnek meg. Most minden eddiginél szélesebb kör számára érhetőek el a kiegészítő támogatások, többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, illetve önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók számára is, ezáltal még többen tapasztalhatjátok meg a külföldi mobilitás pozitív hatásait.

További információk az Erasmus+ programról az alábbi linken érhetők el.
A pályázás menetével és a jelentkezési határidőkkel kapcsolatban az intézményi Erasmus+ koordinátorok tudnak pontos tájékoztatást adni!

 _

 

Utolsó módosítás: 2023.08.30.