Középiskolák csatlakozását várják az első európai szerzők napjához – Népszerűsítsük együtt az olvasást március 27-én!

2023.02.22.

Hír | Köznevelés

Az Európai Bizottság kezdeményezésének célja könyvolvasásra ösztönözni a fiatalabb generációkat, hogy felfedezhessék az európai irodalom sokszínűségét.

Első alkalommal rendezik meg világszerte az európai szerzők napját 2023. március 27-én. Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosának kezdeményezése a fiatalok olvasásra ösztönzését helyezi fókuszba.

A jeles napon nem csak a könyvekkel való pozitív kapcsolat erősítése, illetve az európai irodalom sokszínűségének felfedezése kerül előtérbe; arra is felhívják a figyelmet, hogy a könyveken és az olvasáson keresztül a tanulóknak lehetőségük nyílik elkötelezni magukat társadalmi ügyek mellett is.

A nemzetközi kezdeményezés ezen túl remek lehetőséget kínál arra, hogy hangsúlyozzuk az egyes EU-országokban már működő, az olvasást népszerűsítő programok és kezdeményezések fontosságát.

Csatlakozzon az európai szerzők napjához és szervezzen olvasó foglalkozást az iskolában
március 27-én!

Az eTwinning közösségen és egyéb csatornákon keresztül Európa szerte középiskolák jelentkezését várják, hogy felolvasó esteket, foglalkozásokat szervezzenek és valósítsanak meg európai szerzőkkel.

Hogyan lehet bekapcsolódni?

  • Hívjon meg egy írót az iskolába, aki felolvas a tanulóknak vagy a könyvszektor egy képviselőjét, aki bemutatja a különböző szakmákat ezen a területen (szerző, illusztrátor, fordító, szerkesztő stb.), hogy felhívja a figyelmet a könyvvel kapcsolatos szakmák sokszínűségére.
  • Vagy egyszerűen szervezzenek közös felolvasást a diákokkal!

Az esemény szervezéséről

  • A kezdeményezéshez csatlakozó középiskolák maguk dönthetnek a meghívott személyről, aki nem csak író lehet: színészek, sportolók vagy illusztrátorok is részt vehetnek az eseményen, hogy felolvassák a diákoknak a kiválasztott könyvet.
  • Az irodalmi művet is az iskola és a pedagógusok, diákok választhatják ki.
  • Érdemes az öregdiákokra is gondolni vagy a már meglévő kapcsolatokra alapozni az eseményt.
  • Célszerű minél hamarabb felvenni a kapcsolatot a kiválasztott személlyel, hogy március 27-én rendelkezésre tudjon állni.
  • Az esemény lehet az iskolában, a könyvtárban vagy akár más külső helyszínen is.

Az érdeklődő intézmények március 6-ig jelentkezhetnek, üzenetet küldve az EAC-DAY-OF-THE-EUROPEAN-AUTHORS@ec.europa.eu email címre.

Csatlakozzon középiskolájával és népszerűsítsük együtt az olvasást a fiatalok körében március 27-én!

Utolsó módosítás: 2023.02.28.