Európa legjobb tíz fiatal szarvasmarhabírálója között a Fáy iskola diákjai

Partner hír | 2023.03.07.

Pályázóink hírei | Szakképzés

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításával párhuzamosan került megrendezésre a szarvasmarhabírálati nemzetközi szakmai verseny.

2023. február 28 - március 1. között zajlott Párizsban a SIA Paris, a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, amellyel párhuzamosan minden évben megrendezésre kerül a szarvasmarhabírálati nemzetközi szakmai verseny az agrárszakképzésben tanuló diákok számára. Az idei évben Magyarországot a Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói és oktatója képviselték.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és oktatójuk a megmérettetésre. A mostani versenyen 63 diák mérte össze tudását, közülük Csató Réka 4. helyezést, Nagy Gergely pedig 8. helyezést ért el.

Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték kísérőjükkel a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak. A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján. Délután öt órakor bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításából.

Az estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a résztvevő 27 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. A verseny helyszínéül az 1-es pavilon bemutató „ringje” szolgált. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki az Eiffel torony, a Louvre, a Montmarte, a Montparnasse torony és természetesen a város sok más nevezetessége sem. Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.

A magyar tanulók által elért pontos eredmények:

Szarvasmarha küllemi bírálat (63 versenyző):

  • Csató Réka: 4. helyezett
  • Nagy Gergely: 8. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Tavaszi Veronika

A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • · A Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, Rostás Balázs
  • · Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József
  • · Limousin és Blonde’Aqutain Tenyésztők Egyesülete: Dr. Szücs Márton

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2022-1-HU01-KA121-VET-000065960), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Utolsó módosítás: 2023.03.13.