Elindult a sport szektor: szurkoljunk együtt Erasmus-os futócsapatnak!

2023.05.05.

Hír | Sport

Hazai keretek között is megnyitotta kapuit az Erasmus+ sport szektor! Szurkoljunk együtt az Erasmus+ program színeiben versenyző futócsapatnak május 7-én, az Európa-napon!

Az Erasmus+ célkitűzése már a program indulása óta, hogy az egész életen át tartó tanulás révén támogassa az emberek tanulmányi előmenetelét, szakmai és személyes fejlődését. Ennek kulcsterületei az oktatás, a képzés, és az ifjúság; 2023-től pedig a sport szektor is csatlakozott az Erasmus+ hazai koordinálású programcsaládhoz.

A sport szektor révén megnyílt a kapu a tömegsport és szabadidősport területén működő nonprofit szervezetek előtt, hogy előmozdítsák a sportban, a testmozgásban és az önkéntes tevékenységekben való részvételt Európa-szerte. Az új pályázattípusra már az idei első, tavaszi fordulóban is volt érdeklődés: 14 pályázat érkezett a programot koordináló Tempus Közalapítványhoz.

A szektor célja a sport európai dimenziójának fejlesztésére irányuló, különös tekintettel az alulról szerveződő sport fejlesztésére vonatkozó célkitűzések támogatása. A program most először támogatja, hogy a tömegsport és szabadidősport területén működő nonprofit szervezetek munkatársai mobilitási tevékenységekben vehessenek részt az Európai Unió tagállamai és egyéb programországok területén.

Belépő az Erasmus+ programba

A sportmobilitási, illetve általában a mobilitási pályázattípusban való részvétel egyfajta belépő szintet jelent az Erasmus+ programba bekapcsolódni vágyók számára. A mobilitásban részt vevők szakmai látogatásokat valósíthatnak meg és edzői tevékenységet is folytathatnak egy külföldi sportszervezetnél vagy egy tömegsportot támogató szervezetnél, támogatva ezzel kompetenciáik, készségeik, képzettségük, szakmai tudásuk fejlődését.

Többek között ezeket a célokat hivatott képviselni az Erasmus+ színeiben nevező váltó-csapat is, mely a szektor indulásához kapcsolódva áll rajthoz a hagyományosan Európa-napi belvárosi futóversenyen. A futók a sport mellett a program szakképzési és felsőoktatási szektorait is képviselik.

A „19 év – 19 km” elnevezésű futóverseny mentén olyan 19 jelentős európai uniós támogatásból megvalósult fejlesztés képeit helyezték el, amelyek szorosan kapcsolódnak az oktatáshoz vagy a képzések valamely formájához.

A Tempus Közalapítvány standjánál pedig mindenki megismerheti a különböző pályázati és nemzetközi ösztöndíj lehetőségeket. A külföldi tapasztalat életre szóló élményt, új barátokat, piacképes szakmai ismereteket és biztos nyelvtudást ad. Könnyebben találhatnak állást, és jobban is kereshetnek azok a fiatalok, akik nemzetközi programokban vettek részt. Az Erasmus+, a CEEPUS, az Államközi Ösztöndíjak, és az Európai Szolidaritási Testület lehetőségei között mindenki megtalálhatja a hozzá illőt.

Utolsó módosítás: 2023.05.09.