Esélyek és kihívások - SNI és BTMN tanulók a szakképzésben

2023.05.26.

National VET Team | Szakképzés

Beszámoló a Magyar Pedagógiai Társaság és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának közös konferenciájáról.

A Magyar Pedagógiai Társaság és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara 2023. április 21-én konferenciát szervezett „Esélyek és kihívások – SNI és BTMN tanulók a szakképzésben” címmel. A rendezvény a különleges bánásmódot igénylő tanulók szakképzési lehetőségeit járta körbe. A konferencia programja jól felépített volt, az előadások egymásra épültek, tartalmi íve jól követhető volt a résztvevők számára. Az előadók a következő területeket mutatták be a konferencia témájához kapcsolódóan: statisztikai adatok, jogszabályi háttér, a különleges bánásmódot igénylő tanulók egyre nagyobb továbbtanulási lehetőségei, a pályaorientáció lehetőségei, a gyógypedagógusok szakképzésben betöltött szerepe és feladatai, a tanárképzésre vonatkozó tartalmak, az integrált oktatás lehetőségei, a duális képzőhelyek szempontjából jelentkező problémák és egy adott cég esetén bevált gyakorlat, végül az életpálya tervezési készségek a hátrányos helyzetű tanulók számára egy megvalósított projekt alapján.

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy a különleges bánásmódot igénylő tanulók egyre nagyobb arányban kapcsolódnak be a szakképzésbe, így szélesebb lehetőséget kapnak szakmák megszerzésére.

A konferencia során jó gyakorlatával mutatkozott be a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Technikum, Kecskemét szakképző intézmény, a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ, továbbá munkáltatói oldalról a Knorr Bremse Magyarország is. A résztvevők két tanuló mindennapi kihívásairól és lenyűgöző eredményeiről is hallhattak.
Az esemény második felében a műhelymunkák során a résztvevők több témakörben folytathattak érdemi beszélgetést.

A konferencia jól összefoglalta a jelenlegi helyeztet, és azokat a területeket, feladatokat is, amelyeket a különleges bánásmódot igénylő tanulók esetében figyelembe kell venni.

A konferenciáról bővebben itt olvashat.

Utolsó módosítás: 2023.05.26.