A Tempus Közalapítvány közleménye

2023.07.14.

Hír | Felsőoktatás

A Tempus Közalapítvány közleménye jelenleg futó Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programok kiegészítéséről, és a 2024. június 30-át követő időszakra vonatkozó bírálatáról.

A nemzetközi felsőoktatási mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány Kuratóriuma 2023. július 13-án hozott döntést számos egyetem jelenleg futó Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjának pénzügyi kiegészítéséről. A döntés azt a célt szolgálja, hogy 2024. június 30-ig valamennyi egyetem, így a modellváltott intézmények hallgatói és oktatói számára is folyamatosan biztosított legyen a nemzetközi együttműködésekben való részvétel. A meglévő mobilitási keretek, valamint pénzügyi erőforrások rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az egyetemi igények jövő év június 30-ig teljeskörűen megvalósuljanak.

A Kuratórium továbbá döntést hozott az Erasmus+ programban részt vevő magyar felsőoktatási intézmények 2024. június 30-át követő időszakra vonatkozó pályázatairól is. Az ülés során értékelésre kerültek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek pályázatai is, melyekkel az Európai Tanács tavaly év végi határozata szerint a Tempus Közalapítvány jelenleg nem tehet jogi kötelezettségvállalást. Mivel a Tanács határozata átmeneti jellegű és az Európai Bizottság további tájékoztatásáig van érvényben, a Kuratórium az értékelést követően feltételes támogató döntést hozott az Erasmus+ hallgatói és munkatársi mobilitások pályázattípusban.

A feltételes támogatói döntés azt jelenti, hogy bármelyik pályázóval akkor történhet meg a támogatási szerződés aláírása, ha erre az Európai Bizottság 2023. november 23-ig engedélyt ad a Tempus Közalapítványnak.

A végrehajtási határozatban nem érintett felsőoktatási intézmények részére a döntést követően megkezdődött a támogatói szerződések előkészítése, és a Tempus Közalapítvány azon dolgozik, hogy ezen intézmények mihamarabb hozzájussanak a forrásokhoz. A döntés nem érinti a Magyarországra érkező külföldi egyetemi hallgatók Erasmus+ ösztöndíját. 

Utolsó módosítás: 2023.07.14.