Államközi kapcsolatok fejlesztése Georgiával az oktatás területén

2023.07.21.

Hír | Szakképzés, Köznevelés, Felsőoktatás

Július 18-án Giorgi Amilakhvari, Georgia oktatási és tudományos ügyekért felelős minisztere látogatást tett a Tempus Közalapítványnál, hogy megvitassa a legfontosabb kérdéseket és az együttműködés lehetséges formáit. A delegáció átfogó betekintést nyert a Közalapítvány által kezelt ösztöndíjakba és projektekbe a találkozó során.

A szívélyes fogadtatás részeként Bodrogi Richárd főigazgató úr kiemelte, hogy Magyarország szoros kapcsolatokat ápol Georgiával az oktatás területén. Mindkét fél megerősítette, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram nagyszerű példája a Georgia és Magyarország közötti sikeres együttműködésnek, de fontosnak tartják a pályázók számára elérhető további programokat is.

Ezt követően a delegáció megismerkedett a Tempus Közalapítvány szervezeti felépítésével és céljaival, amelyet az ösztöndíjprogramok és projektek részleteinek bemutatása követett.

Az Erasmus+, mint az Európai Unió legnagyobb oktatásért, képzésért, ifjúságért és sportért felelős programja fontos szerepet játszik a keleti szomszédság régiójában. Mindezért 2015 óta több mint 200 mobilitást valósult meg magyar és georgiai egyetemek bevonásával, valamint elkötelezettek vagyunk a partnerek számára nyújtott támogatás növelése mellett.

Az Államközi ösztöndíjak segítségével egyéni pályázóknak biztosítunk lehetőséget teljes idejű, vagy részképzésben, kutatásban és nyári egyetemeken való részvételre. Megállapítottuk, hogy a fejlődéshez további erőfeszítések szükségesek, elsősorban a magyar hallgatók georgiai ösztöndíjlehetőségekről való tájékoztatása terén.

Örömmel vettük, hogy a Profformance projektekbe több georgiai partner is bekapcsolódott: összesen 6 szakértőt vontak be a feladatokba és 5 jó gyakorlatot osztottak meg a Kiválósági Adatbázisban. Ennek köszönhetően számos hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk be a nem csak lelkes, de hozzáértő felsőoktatási intézményektől és szakértőiktől.

Amilakhvari miniszter úr megjegyezte, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram kiváló lehetőséget biztosít a georgiai hallgatók számára, hogy külföldön folytassák tanulmányaikat. Georgia a legkiválóbb küldő partnerek közé tartozik. A nominálás során a kiváló jelöltek kerülnek kiválasztásra, ennek köszönhetően pedig elégedettek lehetünk a Magyarországra érkező ösztöndíjasokkal.

A találkozó vége felé a jövőbeni partnerség is szóba került. Mindkét fél megerősítette a szinergiákban rejlő lehetőségeket és elkötelezte magát a legjobb gyakorlatok megosztása mellett. Hálásak vagyunk az eredményes találkozásért és várakozással tekintünk a jövőbeli együttműködések felé.

 

 

Utolsó módosítás: 2023.08.18.