Európa felfedezése ismét várja a 18 éves fiatalokat!

2023.09.07.

Pályázat | Ifjúság, EU

Októberben újra megnyílik a DiscoverEU lehetőség a kalandvágyó fiatalok előtt. Hazánkból a jelentkezők közül ezúttal mintegy nyolcszáz 18 éves kap majd lehetőséget arra, hogy vasúton felfedezze a kontinensünk országait.

A DiscoverEU az Erasmus+ frissen nagykorúvá érett fiatalokat támogató programja, ami évente kétszer várja azok jelentkezését, akik az utazás élményén keresztül szereznének kulturális ismereteket, gyakorolnák nyelvtudásukat és fejlesztenék a sikeres felnőtt élethez szükséges kompetenciáikat, készségeiket. Az aktuális felhívásban azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2005. január 1. és 2005. december 31. között születtek.

A jelentkezést az Európai Ifjúsági Portál aloldalán lehet benyújtani egyénileg vagy legfeljebb 5 fős csoportban. A részvételhez, az életkori feltételek mellett, a fiataloknak európai lakcímmel kell rendelkezniük, valamint néhány egyszerű, Európával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk. Erre 2023. október 4. 12:00 és október 18. 12:00 között van lehetőségük.

  • Amennyiben jelentkezésük sikeres volt és az Európai Bizottság a DiscoverEU utazói közé választja őket, akkor Interrail vonatjeggyel gazdagodnak, amit a kontinensünk 33 országában használhatnak fel legfeljebb 30 napos külföldön tartózkodásra. A jegyek felhasználhatók lesznek 2024. március 1. és 2025. május 31. között.

  • Azoknak sem kell búslakodniuk, akik jegy nélkül maradnak. Ők várólistára kerülnek majd arra az esetre, ha a kiválasztottak közül néhányan elállnának az utazás lehetőségétől. Sőt, amennyiben a következő, tavaszi forduló során is megfelelnek az életkori feltételeknek, akkor ismét próbálkozhatnak.

Mit nyújt a DiscoverEU?

A 30 napos utazásra feljogosító vonatjegyek mellett több kiegészítő tevékenységet és támogatást is tartogat a program.

Jelentkezés fiataloknak október 4. és 18. között.

DiscoverEU a társadalmi befogadás elősegítéséért

A DiscoverEU 2022 óta az Erasmus+ program része, amelynek kiemelt célja a társadalmi befogadás erősítése. Így a programban a DiscoverEU újabb pályázati lehetőséggel bővült: a DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus keretében szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai kaphatnak támogatást arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező 18 éves fiatalok számára is elérhetővé tegyék az utazás és a felfedezés élményét.

Szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai 2023. október 4. déli 12 óráig nyújthatják be pályázatukat DiscoverEU esélyegyenlőségi projekt megvalósítására..

További részletek:  discovereu.hu

 _

Utolsó módosítás: 2023.10.04.