Sokszínű program, felkészült előadók, jó hangulat - Ilyen volt az Ifjúságszakmai Nyári Egyetem

2023.09.25.

Rendezvény | Ifjúság

Augusztus 22-24. között Pécsett zajlott az Ifjúságszakmai Nyári Egyetem a Tempus Közalapítvány és a Pécsi Tudományegyetem közös szervezésében.

A többnapos rendezvény, amin 56 résztvevőt köszönthettünk, az ifjúsági területen tanuló egyetemi hallgatók és a gyakorló szakemberek találkozására is lehetőséget biztosított, szakmai fórumot teremtve a jelenleg aktív és a leendő ifjúságsegítők között. 
Az esemény fókuszában az ifjúsági munka fejlesztése állt, mivel a Tempus Közalapítvány kiemelt célja az ifjúsági terület hazai szintű fejlesztése az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület nemzetközi együttműködéseiben rejlő lehetőségek segítségével.  

A háromnapos program során is az uniós programok fő prioritásai mentén fejlődhettek a résztvevők, többek között szó volt a nemformális tanulási eredmények elismertetéséről, a fiatalok mentális egészségének megőrzéséről, a helyi döntéshozatali folyamatokban való ifjúsági részvételről, valamint a közösségi terekről is. Ezen kívül a Tempus Közalapítvány munkatársai projektmenedzsment témában tartottak workshopot, valamint a pályázati programokkal kapcsolatos kiadványokkal, információkkal is támogatták a jelenlévőket. 

Fontos kiemelni, hogy a nyári egyetem résztvevőinek közel negyede egyetemi hallgató, míg a szakmai megvalósítók fele egyetemi oktató volt. Ez lehetőséget teremtett a formális és a nemformális szektorok közötti szorosabb együttműködésre. 

Bodrogi Richárd, Sztráda Eszter, Dr. Koller Inez Zsófia, Dr. Várnagy Péter

Az esemény megnyitóján Dr. Várnagy Péter, a Pécsi Tudományegyetem külkapcsolati és akkreditációs dékánhelyettese köszöntő beszédében kifejezte örömét afelett, hogy a Pécsi Tudományegyetem adhatott otthont első ízben e rendhagyó eseménynek. Kihangsúlyozta az egyetem szerepvállalását az ifjúsági szakemberek utánpótlásában, melynek jegyében indult el az idei évben a közösségszervezés szak ifjúsági közösségszervezés szakiránya nappali tagozaton a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán belül működő Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézet gondozásában. 

Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket az esemény megnyitóján, beszélt a szervezet ifjúsági szektor fejlesztésében vállalt szerepéről, az ehhez kapcsolódó nemzetközi együttműködésekről, valamint kiemelte a rendezvény résztvevői körből adódó rendhagyó jellegét. 

A résztvevők az egymástól való tanulást, a kapcsolatépítésre nyújtott lehetőséget és a hasonló, hazai szakembereknek szervezett több napos, szakmai fejlődést elősegítő rendezvényekre való igényt fejezték ki az esemény értékelése során.

Utolsó módosítás: 2023.10.13.