Október 18-áig lehet jelentkezni a DiscoverEU-élményre!

2023.10.13.

Pályázat | Ifjúság, EU

Idén októberben ismét megnyílt a DiscoverEU utazás lehetősége a kalandvágyó fiatalok előtt. Hazánkból a jelentkezők közül ezúttal mintegy nyolcszáz 18 éves részesül majd Interrail vonatjegyben, ami Európa több, mint 30 országában érvényesíthető.

A DiscoverEU az Erasmus+ éppen nagykorúvá érett fiatalokat támogató programja, ami évente kétszer várja azok jelentkezését, akik az utazás élményén keresztül szereznének kulturális ismereteket, gyakorolnák nyelvtudásukat és fejlesztenék a sikeres felnőtt élethez szükséges kompetenciáikat, készségeiket. Az aktuális felhívásban azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2005. január 1. és 2005. december 31. között születtek.

A jelentkezést az Európai Ifjúsági Portál aloldalán lehet benyújtani egyénileg vagy legfeljebb 5 fős csoportban. A részvételhez, az életkori feltételek mellett, a fiataloknak európai lakcímmel kell rendelkezniük, valamint néhány egyszerű, Európával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk. Erre egészen október 18. déli 12 óráig van lehetőségük.

Amennyiben jelentkezésük sikeres volt és az Európai Bizottság a DiscoverEU utazói közé választja őket, akkor Interrail vonatjeggyel gazdagodnak, amit a kontinensünk 33 országában használhatnak fel legfeljebb 30 napos külföldön tartózkodásra. A jegyek felhasználhatók lesznek 2024. március 1. és 2025. május 31. között.

Azoknak sem kell búslakodniuk, akik jegy nélkül maradnak. Ők várólistára kerülnek, így ha a kiválasztottak közül néhányan elállnának az utazás lehetőségétől, akkor az Európai Bizottság értesíti őket. Sőt, amennyiben a következő, tavaszi forduló során is megfelelnek az életkori feltételeknek, akkor ismét próbálkozhatnak.

Mit nyújt a DiscoverEU?

A 30 napos utazásra feljogosító vonatjegyek mellett több kiegészítő tevékenységet és támogatást is tartogat a program. A DiscoverEU utazói online és személyes felkészítő találkozókon vehetnek részt, amit az Erasmus+ hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány biztosít. Továbbá nemzetközi események (úgynevezett meetupok) várják a fiatalokat, valamint egy utazást támogató online segédanyag is a rendelkezésükre áll. Mindemellett mobilalkalmazás segíti az útvonal megtervezését, illetve egy Európa-szerte kedvezményeket nyújtó EYCA kártya és a különböző tematikus DiscoverEU útvonalak színesítik ezt az egyedülálló élményt.

DiscoverEU a társadalmi befogadás elősegítéséért

A DiscoverEU 2022 óta az Erasmus+ program része, amelynek kiemelt célja a társadalmi befogadás erősítése. Így a programban a DiscoverEU újabb pályázati lehetőséggel bővült: a DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus keretében szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai kaphatnak támogatást arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező 18 éves fiatalok számára is elérhetővé tegyék az utazás és a felfedezés élményét. Szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai legközelebb 2024 februárjában nyújthatják be pályázatukat DiscoverEU esélyegyenlőségi projekt megvalósítására.

További információ a DiscoverEU program újdonságairól és a pályázati lehetőségekről.

 

 

Utolsó módosítás: 2023.10.16.