Európai Digitális Tanúsítványok a szakképzésben

2023.11.14.

Europass | EU, Szakképzés

A mikrotanúsítványok segítségével bemutathatók a tanulási eredmények, készségek és a megszerzett tapasztalatok

Az Európai Bizottság október végén egy webinárium keretein belül mutatta be a szakképzésben érdekeltek számára az Európai Digitális Tanúsítványokat és azok előnyeit.

A meglévő készségeink értékességére és az újak megszerzésének fontosságára való figyelemfelhívás a Készségek Európai Évének egyik kiemelt prioritása. A digitálisan kiállítható tanúsítványok is ezt segítik elő, hiszen jelentősen megkönnyíthetik az elismertetési folyamatot és a munkaerő-piacon való érvényesülést, mivel lehetővé teszik a megszerzett készségek és ismeretek strukturált bemutatását.

A munkavállalók a megfelelő készségek birtokában nemcsak szélesebb és minőségibb munkalehetőségekhez juthatnak, de tevékenységükkel növelik a vállalatok versenyképességét, hozzájárulnak a fenntartható gazdasági- és társadalmi növekedéshez, miközben előmozdítják a zöld- és digitális átállást.

Mik azok az Európai Digitális Tanúsítványok?

A tanúsítványok olyan hordozható digitális dokumentumok, amelyek nyílt szabványokat használnak, és amelyek teljes mértékben összhangban vannak az ismert uniós keretrendszerekkel és eszközökkel, mint például:

Az Európai Digitális Tanúsítvány lehet oklevél, bizonyítvány vagy a tanulási eredményeket igazoló egyéb dokumentum. Egyedi elektronikus bélyegzővel van ellátva, amely az intézmény pecsétjének felel meg, és amellyel az oktatási és képzési intézmények egyszerűen hitelesíthetik, érvényesíthetik és elismerhetik a különböző típusú, méretű vagy formájú tanúsítványokat.

További információk az Európai Digitális Tanúsítványokról: Showcase your skills | Europass

Milyen előnyei vannak és mire szolgálnak a mikrotanúsítványok?

A tanultak és a megszerzett készségeinket igazoló bizonyítványok digitális változatban, biztonságosan és hitelesen tárolható és továbbítható közvetlenül egyetlen profilból.

  • digitális, mindenki számára könnyen elérhető platform
  • minden típusú tanulási formáról kiállítható
  • környezetbarát
  • alkalmazkodik a piachoz
  • online megosztható, továbbítható
  • minden hitelesítő adat egy helyen megtalálható
  • költség- és időhatékony

Ismerje meg Ön is a mikrotanúsítványok rendszerét az ECDI oldalán! 
EDCI kibocsátó (europa.eu)

 

Utolsó módosítás: 2023.11.27.