Külföldi kutatói lehetőségek 2024/2025-ben is

2023.11.24.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Megnyílt az online pályázati felület, elérhetőek a 2024/2025-ös tanévre vonatkozó Államközi ösztöndíjak, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj és a Collegium Hungaricum oktatói-kutatói pályázat felhívásai.

Az egyetemi oktatók kulcsszerepet játszanak a felsőoktatás minőségének fejlesztésében. Az ösztöndíj-programoknak köszönhetően bekapcsolódhatnak nemzetközi kutatásokba, megújíthatják oktatási módszertanukat, új szakmai kapcsolatokat építhetnek ki. A felsőoktatásban dolgozó oktatók emellett példaként állhatnak a hallgatóik előtt, hiszen nemzetközi tapasztalataikat megosztva ösztönözhetik őket külföldi mobilitás megpályázására. A külföldön megismert módszereknek, újdonságoknak és technológiáknak köszönhetően friss szemléletet és új ismereteket építhetnek be az óráikba, ami a személyes fejlődésükhöz, a képzési színvonal emelkedéséhez és az intézményük versenyképességéhez is hozzájárulhat.

A Tempus Közalapítvány által koordinált Államközi ösztöndíjak, Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj és a Collegium Hungaricum programok lehetőséget biztosítanak oktatói és kutatói mobilitás megvalósítására.

Oktatói és kutatói tanulmányutak az Államközi ösztöndíjakkal

Magyarországnak közel 60 országgal van kétoldalú államközi megállapodása a felsőoktatás területén, így Európában vagy akár azon kívül is végezhet kutatási tevékenységet állami ösztöndíjjal.

Mire lehet pályázni?

 • Rövid vagy hosszú (5 nap – 12 hónap) kutatói tanulmányutak intézményközi együttműködést elősegítő látogatásokra, alkotói közösségek együttműködésére, személyes kapcsolatfelvételre, tapasztalatcserére, anyaggyűjtésre, könyvtári munkára, előadókörúton, konferencián, kongresszuson, szemináriumon és más oktatási, tudományos és kulturális rendezvényeken való részvételre. 
  Jelentkezési határidő: 2024. január 11.
 • Nyári egyetemen (2-4 hét) 
  Jelentkezési határidő: 2024. február 8.

Ki pályázhat?

Egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, kutatóintézetek munkatársai, valamint a különféle művészeti ágak képviselői.

Pályázási információk

 

Lépjen egy következő szintre a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjjal!

A Magyar Állam támogatásával a Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjra, melynek célja a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek, kutatóinak, művészeinek munkájának támogatása.
Az ösztöndíjas utakat 2024. szeptember 1. és 2025. augusztus 31. között lehet megvalósítani.  Az ösztöndíj időtartama 3-6 hónap lehet.

Mire lehet pályázni?

 • Bármely tudományterületen, kutatói tanulmányútra vagy művészeti alkotómunkára.

Ki pályázhat?

 • A pályázati lehetőség pre- és posztdoktori kategóriában érhető el.

Pályázási információk
Jelentkezési határidő: 2024. március 14.

 

Kutatói tanulmányút Bécsben

Az ösztöndíjra az osztrák-magyar kapcsolattörténet egyetemi diplomával (legalább mesterfokú vagy azzal egyenértékű végzettséggel) rendelkező kutatói pályázhatnak, akik a bécsi központi közgyűjteményekben, Bécs környéki levél- és kézirattárakban, könyvtárakban, múzeumokban és egyetemi vagy állami kutatóhelyeken a magyar történelem, gazdaságtörténet, várostörténet, művelődés, irodalom, művészet, filozófia, pszichológia és jogtudomány terén általános elméleti, valamint forrásfeltáró, illetve forrásfeldolgozó kutatásokat kívánnak végezni. Indokolt esetben más szakterületek képviselői is pályázhatnak.
A tanulmányutat 2024. július 1. és 2025. augusztus 31. között lehet megvalósítani.

Pályázni két kategóriában lehet:

 • Collegium Hungaricum 1 - Ösztöndíj tapasztalt kutatóknak
  A korhatár (kiutazáskor): 35 év felett
  Az ösztöndíj időtartama: 1-2 hónap
 • Collegium Hungaricum 2 - Ösztöndíj fiatal kutatóknak
  A korhatár (kiutazáskor): legfeljebb 35 év
  Az ösztöndíj időtartama: 2-4 hónap

Pályázási információk
Jelentkezési határidő: 2024. február 8.

 

Utolsó módosítás: 2024.01.26.