Így zajlott a Parlamenti Ifjúsági Nap

2023.11.28.

Hír | Ifjúság, Szakképzés, Köznevelés

Közel háromszáz diák foglalta el a Felsőházi üléstermet november 24-én, hogy a Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Nap keretében képviselőket kérdezzenek az őket leginkább érdeklő kérdésekről.

Tizenkettedik alkalommal rendeztük meg a Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Napot, amely során évről évre több száz diák kap lehetőséget arra, hogy megismerhesse a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, és hogy a gyakorlatban is kipróbálhassa a döntéshozás folyamatát.

A november 24-i rendezvény résztvevői három budapesti és hét vidéki iskolából érkeztek: Szegedről, Pécsről, Nyíregyházáról, Egerből, Sopronból, Vácról és Salgótarjánból - így Magyarország majdnem minden régiója képviseltette magát.

 fotó: Lékó Tamás
fotó: Lékó Tamás

Lehetőségekkel és kalandokkal várják a fiatalokat a mobilitási programok

Akárcsak az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület, a Parlamenti Ifjúsági Nap is a fiatalok részvételének ösztönzését, a bevonódás különböző formáinak megismertetését és támogatását szolgálja. Idén kiemelt szerepet kapott, hiszen az uniós prioriátások közül az aktív társadalmi részvétel állt a rendezvény fókuszában.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Szigeti Gábor, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója és Lővei Andrea, Európai Parlamenti Magyarországi Kapcsolattartó irodájának irodavezetőjének köszöntötte a résztvevőket. A diákok eztuán parlamenti szavazógombok segítségével adhattak hangot a véleményüknek. A játékos szavazás során kiderült, hogy a részt vevő fiatalok

83,8%-a szívesen önkénteskedne külföldön,
81,7%-a venne részt az Erasmus+ programban,
• és 91,6%-uk pályázna DiscoverEU lehetőségeire, hogy Interrail vonatjeggyel fedezze fel Európát.

 
fotó: Lékó Tamás

A fiatalok fontosnak tartják, hogy beleszólhassanak a közügyekbe

A diákok szavaztak a közéleti és EU-s kérdésekkel kapcsolatban is: 77,4%-uk szerint előnyös az EU tagság, fontosnak ítélik a közéleti kérdéseket, és ők maguk is igyekeznek szerepet vállalni a saját közösségük életében.

Az eseményen Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselő, Orosz Anna és Illés Boglárka országgyűlési képviselők vállalták, hogy válaszolnak a 11-12. évfolyamos diákokat leginkább érdeklő kérdésekre: környezetvédelemről, egészségügyről, oktatásról és gazdaságról is szó esett, majd műhelyfoglalkozások keretében, csapatokat alkotva közösen gondolhatták ki, milyen közösségi kezdeményezést valósítanának meg szívesen az aktív részvétel jegyében. A kezdeményezés megvalósítására a későbbiekben akár európai uniós támogatásra is pályázhatnak, ha szolidaritási projekt keretein belül valósítják meg ötleteiket. 


Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója |  fotó: Lékó Tamás

 
lllés Boglárka, országgyűlési képviselő |  fotó: Lékó Tamás

 
Schaller-Baross Ernő, európai parlamenti képviselő |  fotó: Lékó Tamás 


Orosz Anna, országgyűlési képviselő |  fotó: Lékó Tamás 

A rendezvény a Tempus Közalapítvány, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös szervezésében valósult meg.

_

Utolsó módosítás: 2023.12.11.