2024-ben is biztosított a nemzetközi hallgatói mobilitás a modellváltott felsőoktatási intézményekben

2023.12.14.

Hír | Felsőoktatás

Az Erasmus+ program forrásai és a Tempus Közalapítvány által koordinált új felsőoktatási ösztöndíjprogram indulása állt a II. Nemzetközi Vezetők Fórumának középpontjában, melyen a modellváltott felsőoktatási intézmények képviselői vettek részt.

2023. december 12-én rendezte meg második alkalommal a Tempus Közalapítvány a Nemzetközi Vezetők Fórumát, melyen a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek képviselői vettek részt. A fórum két fő téma, az Erasmus+ források és az új Pannónia ösztöndíjprogram indulása köré rendeződött. Először az Erasmus+ program források jelenlegi intézményi felhasználásáról esett szó: az Európai Tanács tavaly év végi határozata értelmében a modellváltott egyetemekkel nem köthetett Erasmus+ támogatási szerződést a Tempus Közalapítvány 2023-ban, így az idei mobilitásokat részben a 2022-es meglévő uniós forrásokból, részben a Kulturális és Innovációs Minisztérium által biztosított forrásból tudták megvalósítani.

Az intézményi képviselők beszámolóiból kiderült, hogy az őszi félév mobilitásai a modellváltott egyetemeken zökkenőmentesen valósultak meg a megmaradt 2022-es uniós és a minisztérium által biztosított nemzeti forrásokból. Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója a fórumon megerősítette, hogy az intézmények Erasmus+ mobilitásokra vonatkozó igényei teljeskörűen támogatva lesznek a rendelkezésre álló források által.

 A fórumon Bodrogi Richárd kifejtette a jövő évben induló Pannónia Ösztöndíjprogram hátterét, melynek forrásaira a 2024-es év elején pályázhatnak majd a modellváltott egyetemek, és melynek keretében először a 2024/2025-ös tanév őszi félévében utazhatnak külföldre a magyar hallgatók, oktatók, egyetemi munkatársak. A Tempus Közalapítvány főigazgatója hangsúlyozta, hogy továbbra is cél az Erasmus+ program megtartása a modellváltott egyetemeken, és bíznak a megegyezésben, ugyanakkor a Pannónia ösztöndíjprogram további lehetőségeket biztosít majd a hallgatók, oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a rövid- és hosszútávú mobilitásokon való részvételre. A Pannónia Ösztöndíjprogram az Erasmus+ programhoz képest szélesebb lehetőségeket kínál a világ szinte bármely országában, ugyanis tartozik hozzá egy kiválósági ösztöndíj is, melynek keretében a legtehetségesebb hallgatók a világ legrangosabb egyetemein tanulhatnak ösztöndíjtámogatással. Az ösztöndíjprogram véglegesítése folyamatban van, a pontosabb információk hamarosan elérhetővé válnak a Tempus Közalapítvány felületein a pályázati felhívással együtt.

_

Utolsó módosítás: 2023.12.19.