Bejárati ajtó az Erasmus+ programhoz: partnerkeresés, segítség a projektmegvalósításhoz, szakmai fejlődés

2024.02.01.

Oktatás és képzés az EU-ban | Felnőtt tanulás

Mit kínálnak az Egyéni Tréning Programok?

Meglátogattunk egy zágrábi Egyéni Tréning Program (Training and Cooperation Activities – TCA) eseményt, amely az inkluzív szemlélet Erasmus+ oktatási projektekbe történő beépítésével foglalkozott. A nemzetközi résztvevők elmesélték, mit visznek haza három nap intenzív tanulás és tapasztalatcsere után. 

Salto trening felulet rendezvenyei

 

„16 országból több mint 60 résztvevő érkezett, ami egy szép létszám! Ez a visszatérőnek tervezett eseményünk a projektgazdákat, illetve a pályázatbenyújtást előkészítő munkatársakat támogatja, eszközöket és tudást biztosítva nekik az Erasmus+ egyik prioritásának, az inkluzív oktatás szempontjainak beépítéséhez a projektjeikbe.” – foglalta össze az eseményt Tea Režek, szervező, a horvát Nemzeti Iroda osztályvezetője. 

A program nyitásaként gondolatébresztő és az elméleti alapokat lefektető előadások hangzottak el. A szakértők figyelemmel kísérték a kiscsoportos interakciókat, végig vezették a résztvevőket a projekttervezés és megvalósítás egyes szakaszain, segítve őket a saját projektjükre, valamint gyakorlati megoldásokra lefordítani az előadásokon hallottakat. Az esemény egy inspiráló projektlátogatással zárult.

„Az esemény nagyon hasznos volt, sokat és sokféleképp tanultunk az előadásokon és az interaktív workshopokon. Sor került egy helyi projektmegvalósító intézmény meglátogatására, és networking vacsorákon is részt vehettünk.” – mesélte Mirka Savolainen, a finn Puulan Seutuopisto iskola igazgatója.

 

SALTO trening kivalasztasa

 

A kapcsolatépítés és az egymástól való tanulás fontos elemei a TCA eseményeknek.

„Sok hasonlóságot fedeztünk fel más országok résztvevőivel, és rengeteg innovatív ötletről, eszközről hallottam, ami segíteni fog a következő pályázatunk tevékenységeinek kidolgozásakor.” – emelte ki Petra Katana, egy horvát felnőttképzési intézmény, a DANTE Adult Education Institution projektkoordinátora. 

Az Egyéni Tréning Programok mindig kiváló alkalmak nemzetközi partnerek megtalálásához is. Tudor Salagean, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatója, aki kifejezetten partnerkeresési céllal is érkezett, már a helyszínen összeállította a következő stratégiai partnerségi pályázatának nemzetközi konzorciumát: 

„Egy nagyon meghatározó élményt viszek haza magammal, és rengeteg lehetőséget arra, hogy partnerségeket alakítsunk ki az itt megismert oktatási intézményekkel.”

 A horvát iroda eseménye remek példája a számos elérhető a tematikus tréningnek, amelyekre a Tempus Közalapítvány is küld résztvevőket. Az Egyéni Tréning Programok rendkívül sokszínűek: a Nemzeti Irodák szerveznek eseményeket kifejezetten pályázáson gondolkodó oktatási és képzési intézmények képviselőinek is, ahol segítséget kaphatnak a pályázatírásban, emellett vannak partnerkereső szemináriumok vagy a tanárokat, oktatókat képző alkalmak is. 

Szmolka Fruzsina
SALTO Oktatás-Képzés TCA Forrásközpont | Erasmus+ Programiroda


Utolsó módosítás: 2024.02.01.