Felnőtt tanulási programokkal segítik az élelmiszer-közösségek működését

2024.03.28.

Pályázóink hírei | Felnőtt tanulás

Bemutatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesületének egyik legújabb projektjét.

A zöld átállás folyamatának támogatása, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák kezelése az Európai Unió számára kiemelten fontos tevékenység. Ennek érdekében hirdette ki 2019-ben az Európai Zöld Megállapodást (European Green Deal), amelynek célja az uniót 2050-re klímasemlegessé, gazdaságilag korszerűvé, erőforrás-hatékonnyá és versenyképessé tenni. Az Erasmus+ program jelen programidőszakának szintén kiemelt prioritása a környezetvédelem és a fenntarthatóság. 
A fenti célokat és prioritásokat az Erasmus+ program projektjei is kiválóan támogatják, eszközül szolgálva a megvalósításhoz. Tökéletes példa erre a Tudatos Vásárlók Egyesületének egyik legújabb projektje, melyet ezúton kívánunk bemutatni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete több mint 10 éve foglalkozik a közösségi mezőgazdálkodás témájával Magyarországon. 2014 óta folyamatosan pályáznak a Tempus Közalapítványhoz, a projektjeik mindig magas minőséget képviselnek. 

2018-ban Nívódíjat vehettek át felnőtt tanulási stratégiai partnerségi projektjükért, amely a Be part of CSA! - European Participatory Training Programme for Community Supported Agriculture címet viselte. A projekt során olyan felnőttképzési programot fejlesztettek ki, amely jelentősen hozzájárult a mezőgazdálkodók és a települések lakossága közötti új típusú partnerségek kialakításához, a gazdálkodóknak biztos megélhetést, a lakosságnak pedig elérhető áron és közelségben egészséges, friss termékekhez való hozzájutást kínálva. A közösségi mezőgazdálkodás elterjesztését célzó moduláris felépítésű felnőttképzési program gyakorlat-orientált, csoportmunkára, a részvevők aktív bevonására épülő módszertant alkalmazott. A partnerországokban a projekt hatására 13 újabb közösségi kezdeményezés indult el.

A legtöbb Európai országgal szemben hazánkban a közösségi gazdaságokat maguk a gazdák szervezik meg, ők verbuválnak vásárlói közösséget maguk köré. Bár pozitív jelenség, hogy néhány helyen már vannak segítők, akik a szervezésben és a kommunikációban is részt vesznek, ez még nem gyakori. 

A Tudatos Vásárlók Egyesületének 2022-ben zárult Food&More (Légy a részese! – Közösségépítés) című, Erasmus+ projektjének célja szintén az élelmiszer közösségekhez, a közösségi gazdaságokhoz kapcsolódik. Elsősorban azoknak szól, akik nemcsak megvásárolják az élelmiszereket, de emellett élelmiszer-közösségeket is szerveznek, így is segítve a szervezetek munkáját. A projektpartnerek olyan környezetvédelmi civil szervezetek voltak, amelyek küldetése szintén a fenntartható fogyasztás és termelés elérése, a tudatos fogyasztók megszólítása. Több mint egy évtizede dolgoznak "szolidaritáson alapuló élelmiszer-rendszerekkel" és saját kutatásaik eredményei vezették őket arra, hogy szükség van a fogyasztók nagyobb mértékű részvételére az élelmiszer-közösségek irányításában. 
A Food&More projekt során az egyik fő tevékenység ezért egy felnőtteknek szóló nem formális oktatási program kidolgozása volt. A képzés célja, hogy megmutassa, hogyan lehet erősebb élelmiszer-közösségeket építeni a részvételi döntéshozatal és tervezés, a közösségi kommunikáció és az együttműködés gyakorlati módszereinek alkalmazásával. Emellett kidolgoztak egy eszköztárat is, ami segíthet a szervezőknek, gazdáknak és az élelmiszerközösségek aktívabb tagjainak a már meglévő közösségeik megerősítésében.

A projekt eredményei (oktatási anyagok, kisfilmek, eszköztárak, e-learning platform) magas színvonalúak, amelyek hangsúlyozzák a közösségi alapú mezőgazdaság ösztönzésének és népszerűsítésének fontosságát mind a termelők, mind a fogyasztók számára. A projekt módszertana hozzájárult az élelmiszerközösségek sikeres működéséhez, valamint a résztvevők kulcskompetenciáinak és transzverzális készségeinek fejlesztéséhez. A projekt eredményei hosszú távon hasznosíthatók helyi és regionális szinten, valamint nemzeti és uniós szinten is. 

A közösségi gazdaság tagjait érintő legfontosabb témákból cikksorozatot készítettek, de számos kisfilm és egyéb információk is elérhetőek az oldalukon:
Így lesz sikeres a gazdaság és közössége - Tudatos Vásárlók (tudatosvasarlo.hu)

Utolsó módosítás: 2024.04.08.