Készségek Európai Éve zárókonferencia: Mi következik ez után?

2024.05.06.

Oktatás és képzés az EU-ban |

Az elmúlt egy évben Európa figyelme a készségekre, azok fejlesztésére és a szakképzésre irányult.

Az Európai Bizottság 2022 végén fogadta el Ursula von der Leyen elnök javaslatát arról, hogy a soron következő európai év tematikáját Európa versenyképességének megerősítése kapcsán kell meghatározni, előtérbe állítva a készség-szükségleteknek az emberek törekvéseivel való összehangolását, valamint az ezt középpontba helyező gondolkodásmód kialakítását.

Ezekkel az ambiciózus tervekkel indította útjára az Európai Bizottság a Készségek Európai Éve kezdeményezést a tavalyi Európa-napon, ünnepélyes keretek között, a Készségek Európai Éve Fesztiválon.

Az Európa-nap 2024-ben is megrendezésre kerül: május 12-én a Szabadság téren várnak mindenkit ingyenes programokkal, koncertekkel és a hagyományos futóversennyel! A helyszínen a Tempus Közalapítvány standjával is találkozhatnak az érdeklődők!

További információk az erasmusplusz.hu oldalon!


Nicolas Schmit, Foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai biztos
Fotó: Európai Bizottság

Új szemlélet, friss lelkesedés

Bár az április végi zárórendezvényen hivatalosan is lezárták a tematikus évet, Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke megnyitójában kiemelte:

az eddig elért eredményeket nem fogjuk magunk mögött hagyni. A Készségek Európai Évének zárása nem törekvések végét jelenti, sokkal inkább azt, hogy sokak odaadó munkájának köszönhetően új szemlélettel és megújult lelkesedéssel folytatódik a munka és a fejlődés a szakképzés és a készségfejlesztés világában.

A zárókonferencia során inspiráló beszédek, kerekasztal-és interaktív csoportos beszélgetések alkalmával vitatták meg a készségekkel kapcsolatos hatékony szakpolitikákat, valamint azt, hogy miként biztosítható, hogy a készségek továbbra is kiemelt prioritást élvezzenek Európa-szerte.

A több száz résztvevő reflektálhatott, megoszthatta az év eredményeit, tapasztalatit, megfogalmazva a Készségek Európai Évének örökségét.

A felvétel elérhető a year-of-skills.europa.eu oldalon.

Mottó: A szakképzés nem unalmas, sokkal inkább színes, kreatív, lelkesítő és izgalmas

A Készségek Európai Éve messze átlépte a Bizottság épületének falait. Ez a helyi, a nemzeti és az európai stakeholdereknek köszönhető, akik Európa legkülönbözőbb részeibe vitték el a prioritásokat – hangzott el a zárórendezvény Ugródeszka az európai készségforradalom felé című kerekasztal beszélgetésén.

A Készségek Európai Éve egyaránt szólt a szakpolitikákról, az új kezdeményezésekről és az uniós polgárokról. Az európai emberek az év során nap mint nap új készségeket sajátítottak el, sokféle uniós, nemzeti és regionális projekt és program segítségével.

Fotó:Európai Bizottság

Mindezeket bemutatva a Valódi emberek, valódi készségek felhívás kapcsán a Bizottság szakemberei összegyűjtötték és megosztották mindazoknak a történetét, akik készségfejlesztési- és átképzési programok révén áttörő fejlődést értek el akár személyesen, akár szakmailag, így inspirálva minél több embert Európa-szerte.

A realpeoplerealskills.eu oldalán megismerhetőek a történetek, köztük több magyar szakemberé is.

A Készségek Európai Évének célja, hogy mindenki számára lehetővé tegye az új készségek elsajátítását életük bármely szakaszában. A munkavállalók a megfelelő készségek birtokában nemcsak szélesebb körű és minőségibb munkalehetőségekhez juthatnak, de tevékenységükkel növelik a vállalatok versenyképességét, hozzájárulnak a fenntartható gazdasági- és társadalmi növekedéshez, miközben előmozdítják a zöld- és digitális átállást.

A tematikus év számos nemzetközi eseményen keresztül valósult meg. A rendezvények, workshopok, előadások, fesztiválok, figyelemfelhívó kampányok megtalálhatóak az Európai Bizottság új honlapján.

Ezek közül is kiemelkedő a szakmák olimpiájának európai változataként ismert EuroSkills 2023 versenysorozat, mely szeptember 5-9. között került megrendezésre. A WorldSkills Europe szervezet tagállamai által közösen, kétévente megrendezésre kerülő versenynek 2023-ban a lengyelországi Gdańsk adott otthont.

A háromnapos rendezvénysorozaton remekeltek a fiatal magyar szakemberek. Kérdéseinkre Skultéti Zita, Tóth Levente és Adamcsek Gergely, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum tanulói meséltek élményeinkről.

„A kezdetekben, az első versenyem után nem gondoltam volna, hogy ez vár rám, hogy ilyen sikereim lesznek. Ez mindig motivál a következő versenyre. Az Erasmus+ programnak köszönhetően pedig az oktatóim személyesen, a helyszínen is szurkolhattak nekem. Jó látni, hogy Magyarországon és nemzetközi szinten a fiatalok ilyen nagy elszántsággal és szenvedéllyel űzik a szakmájukat.” – mondta el Skultéti Zita.

A verseny legnagyobb elismerése, a Jos de Goey Európa legjobbja díj szintén magyar kezekbe került: Bandur Tamás és Koncsik Zsolt ICT Specialist szakmai aranyérmet nyertek el.

A győztesek listája elérhető a WorldSkills Europe hivatalos oldalán!

Az ősz során egy hétig még inkább reflektorfénybe került a szakképzés. Október 23 -27. között a különböző helyi, regionális és országos szervezetek, illetve szakképzéssel foglalkozó partnerintézmények rendezvényeinek adott teret az Európai Szakképzési Hét. A program részeként és az előtt Magyarországon is számos rendezvényt szerveztek a szektor szereplői és az az iránt érdeklődők.

A magyar programok listája elérhető az europa.eu oldalon

Tovább visszük, amit elértünk

A meglévő készségek értékességére való figyelemfelhívás és az új készségek megszerzésének fontossága továbbra is prioritás marad. A készségekre irányuló elvárások a napról napra gyorsuló és változó gazdasággal és munkaerőpiaccal együtt mozognak. A végső cél az európai vállalatok versenyképességének és innovációs erejének erősítése, minőségi álláshelyek teremtése, a készséghiány és a szakemberhiány megszüntetése.

A Készségek Európai Éve záróeseményről további részleteket itt talál.

Utolsó módosítás: 2024.05.30.