Fogyatékossággal élő felnőttek foglalkoztatási esélyeit növeli a Salva Vita Erasmus+ felnőtt tanulási projektje

Partner hír | 2024.05.17.

Pályázóink hírei | Felnőtt tanulás

Az alapítvány célja, hogy az önálló életvitel és a munkavállalás terén támogassa a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű embereket.

AZ ALAPÍTVÁNYRÓL

A munkavállalók támogatása mellett azonban számos szolgáltatást fejlesztettek ki a munkáltatók számára is, hiszen fontos, hogy megfelelő módon tudják fogadni a célcsoportot. A toborzástól, munkaközvetítéstől a munkakörelemzésen és a szemléletformáláson át a belső képzésekig, számos területen nyújtanak segítséget a foglalkoztatáshoz. Az alapítvány 2022-től maga is akkreditált foglalkoztató.

HÁTTÉR

A fogyatékossággal élő célcsoportok munkavégzés iránti vágya igen magas, foglalkoztatási arányuk mégis Európa-szerte alacsony (2019-ben 50,8% volt). Ezért is fontos a témával kapcsolatos kommunikáció, hiszen hosszú távon ez vezethet egyfajta pozitív változás felé: a cél a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos attitűd megváltoztatása, ily módon a társadalmi részvételük erősítése.

TRAIN THE COMPETENT – FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ FELNŐTTEK, MINT TÁRSTRÉNEREK

Az alapítvány 2022-ben zárta a „Train the Competent” című projektjét, amelyben 8 ország 9 szervezete vett részt. A projekt célja a fogyatékossággal élő felnőttek foglalkoztatási esélyeinek növelése, képességeik, kompetenciáik fejlesztése volt. 

Egy olyan – minden fogyatékossággal élő célcsoport számára használható – tananyagot hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek trénerként, vagy társtrénerként valós karrierlehetőséghez jussanak a munkaerő-piacon. Az innovatív pedagógiai módszertant alkalmazó képzés felkészíti a fogyatékossággal élő embereket társaik, a hátrányos helyzetű fiatalok képzésére és támogatására, valamint növeli a tágabb környezetük tudatosságát is (munkaadók, HR-esek, a foglalkoztatással kapcsolatos döntéshozók).

A képzésben részt vevőket mindenben támogatták a projekt megvalósítása során is, pl. akadálymentes helyszínt, illetve a fogyatékosságuknak megfelelő segítséget biztosítottak számukra (jelnyelvi tolmács, online vagy személyes képzés lehetősége, kiscsoportos képzés, stb.) A partnerek kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy egyszerű nyelvezetet használjanak: szükség esetén átdolgozták az anyagokat, amelyeket végül minden esetben a célcsoportok igényeihez igazítottak.

Ez a program az elmúlt 30 év legnagyobb szabású, legtöbb partnerrel zajló nemzetközi együttműködése volt a Salva Vita Alapítvány életében.

Kerekesszékes fiatal lány

A kép forrása: Shutterstock

EREDMÉNYEK

A projekt során létrejött kézikönyv és munkafüzet szakemberek és felnőttoktatók számára készült, hogy felkészítse őket a fogyatékkal élő résztvevők képzésére. 

A trénerek képzése mellett, a felnőtt tanulókat segítő egyéb szervezetek munkatársainak kompetenciafejlesztése is megvalósult azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a fogyatékossággal élőket támogatni, motiválni, hogyan lehet befogadó, akadálymentes tanulási környezetet teremteni számukra.

Ami a fogyatékkal élőkre, mint célcsoportra gyakorolt hatást illeti, a képzés során olyan munkával kapcsolatos készségeket sajátítottak el, amelyek segítik a munkakörnyezethez való alkalmazkodást, a szakmai és személyes fejlődést, az önismeretet és az önreflexiót, a problémakezelést, a verbális és nonverbális kommunikáció megértését, vagyis lehetőséget teremtenek számukra egy aktív és teljes életre.

ÖSSZEGZÉS

A projekt során végzett tesztelés eredményei igazolták, hogy a program megfelel a fogyatékosággal élők igényeinek, és az innovatív pedagógiai módszer sikeresen alkalmazható különböző kulturális környezetben, különböző csoportokkal. 

A projektnek köszönhetően így az érdeklődő európai partnerszervezetek új eszközökkel gazdagodhatnak, amely segítségével több ezer fogyatékossággal élő karrierútját, társadalmi befogadását segíthetik elő a jövőben.

Amennyiben Önt is érdeklik felnőtt tanulással kapcsolatos pályázati lehetőségeink,
 látogassa meg az Erasmus+ felnőtt tanulási oldalunkat!

Források
A Salva Vita Alapítvány oldala 
A projekt EPRP oldala

Utolsó módosítás: 2024.05.29.