Lezajlott a felsőoktatási nemzetközi koordinátorok országos találkozója

2024.05.21.

Hír | Felsőoktatás

Többezer fiatalt és oktatót küldenének a felsőoktatási intézmények külföldre tapasztalatot szerezni idén is.

2024 Koordinátori találkozó csoportkép

Mik a legnépszerűbb célországok az Erasmusos-ok körében? Milyen kihívásokkal találkoznak a pályázó intézmények? Mik a legfrissebb trendek a nemzetköziesítés terén?  Ezekre a kérdésekre is fény derült a nemzetközi koordinátorok tavaszi találkozóján. 83 koordinátor, 52 felsőoktatási intézménytől vett részt a 2024. május 15-ei találkozón, mely egy igazán patinás helyszínen, a Festetics palotában valósult meg, hiszen a rendezvénynek az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem adott otthont.

Professzor kivetítő előtt előadást tart
Prof. Dr. Pállinger Zoltán Tibor, az Andrássy Egyetem rektora

A résztvevőket először Prof. Dr. Pállinger Zoltán Tibor, az Andrássy Egyetem rektora köszöntötte. Beszédében kiemelte, milyen nagy szerepe van az Erasmus+ programnak az intézmény nemzetközi közösségében. Ezután Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója köszönte meg az Andrássy Egyetemnek a rendezvény befogadását, valamint a koordinátorok egész éves munkáját, mely ebben a kihívásokkal teli időszakban is hallgatók és oktatók ezreinek biztosította a nemzetközi programokban való részvételt. 

Bodrogi Richárd a Tempus Közalapítvány főigazgatója kivetítő előtt előadást tart
Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója

Verses István, Erasmus+ és felsőoktatási nemzetköziesítési igazgató (Tempus Közalapítvány) nyitó előadásában az Erasmus+ és Pannónia ösztöndíjprogramokkal kapcsolatos aktualitásokról, trendekről beszélt, és jónéhány érdekes adatot osztott meg a hallgatósággal. Az Erasmus+ programmal kapcsolatban kiemelte, hogy a nemzetközi mobilitásokra megpályázható keretek évről évre, így 2024-ben is nőttek. A magyar hallgatók körében a legnépszerűbb célországok Németország, Spanyolország és Olaszország. Az EU-n kívüli régiók körében a legnépszerűbbek Közép-Ázsia, Latin-Amerika, valamint az USA és Kanada.

A program törekvéseinek köszönhetően a jelenlegi programszakaszban a résztvevők egynegyede már zöld utazási formát választott. Büszkék vagyunk rá, hogy a kibővült esélyegyenlőségi támogatásokkal Magyarország az európai TOP3 országban van, akik leginkább ösztönözték a kevesebb eséllyel rendelkező hallgatók részvételét az Erasmus+ programban.

2024 Koordinátori találkozón előadást hallgatnak az egybegyűltek

A közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények a Pannónia Ösztöndíjprogramban pályázhattak nemzetközi mobilitások megvalósítására az idei pályázási körben. 

A rendezvény második felében a projektmegvalósítással, elszámolással és pályázással kapcsolatos kérdéseket vitathatták meg a résztvevők interaktív szekciókban a Tempus Közalapítvány felsőoktatási szakmai csoportjának munkatársaival.

 

Utolsó módosítás: 2024.05.28.