Magyarországon vasárnap, június 9-én tartják az európai parlamenti választásokat

2024.06.03.

Hír | EU

Ön is ott lesz? - A közelgő választás alkalmából csokorba szedtünk néhány érdekességet az uniós országok választási szabályai kapcsán.

A szavazás napja

2024-ben június 6. és 9. között tartják az európai választásokat, de a szavazás pontos napja vagy napjai a tagországok önálló döntése miatt eltérőek. Míg Hollandiában már az első napon, addig Csehországban két napon keresztül lesz az uniós állampolgároknak lehetőségük leadni a voksukat. A tagországok többsége – köztük Magyarország is – június 9-én tartja a szavazást.

Kötelező a szavazáson a részvétel?

Van, ahol igen. Az Európai Unió négy tagországában – Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban és Görögországban – tették kötelezővé a szavazáson való részvételt. Ez a jogi kötelezettség nem csak a fent említett országok állampolgáraira igaz, hanem a választási névjegyzékbe felvett, de az országban élő más uniós tagország polgáraira nézve is.

Hány évesen lehet szavazni?

Az európai választásokon való részvétel, valamint jelöltként való indulás alsó korhatára a tagországok jogszabályai szerint eltérőek lehetnek. A legtöbb uniós államban a nagykorúság a 18. életév betöltését jelenti, ekkortól lehetnek az állampolgárok szavazók és jelöltek. Ezzel szemben a voks leadásához Görögországban már 17 évesen is van lehetőség, míg Belgiumban, Ausztriában, Máltán és Németországban még ennél is kevesebb, a 16 év is elég.

A jelöltként való indulásnál már szigorúbbak a szabályok. Az alsó korhatár a legtöbb országban – így Magyarországon is – 18 év, de van, ahol ez 21 és 25 év között változik, mint például Lengyelországban, Görögországban, Romániában, vagy Olaszországban.

Europai parlamenti valasztasokForrás: Shutterstock

Külföldiként hol lehet szavazni?

Az Európai Unió tagállamainak csaknem fele lehetővé teszi állampolgárainak, hogy külföldön is leadhassák a szavazatukat. Néhány országban ehhez előzetes hatósági regisztráció szükséges, valamint levélben vagy nagykövetségen keresztül vehetnek részt a választásokon. Észtország egyedüliként lehetőséget biztosít az elektronikus úton történő voksolásra, Hollandiában pedig meghatalmazással is leadható a szavazat.

Csehországban, Írországban, Máltán és Szlovákiában külföldiként nincs lehetőség részt venni az európai választásokon sem levélben, sem a nagykövetségen személyesen.

Hány EP-képviselő dolgozik az Európai Parlamentben?

2024-ben összesen 720 EP-képviselő kerül megválasztásra, ami az előző szavazáshoz képest 15 plusz helyet jelent. A képviselők száma a tagállamok lakosságának alapján kerül arányos elosztásra. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb országból származó EP-képviselő több embert reprezentál, mint egy kisebb országé. Például, míg Németország a választásokon 96 hellyel rendelkezik – ezzel vezetve az EP-képviselők számát –, addig Magyarországon 21 kiadó helyért versengenek a pártok.

Ha további információkat szeretne megtudni a választások kapcsán, regisztráljon és vegyen részt az Európai ParlamentEurópa Pont és Európai Bizottság Magyarországi Képviselete holnapi közös eseményén.
Regisztráció és további információk
Miért érdemes szavazni? A szavazás egyedülálló lehetőség, amikor mindannyian közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjéről. Szavazni fontos: kitűnő lehetőség arra, hogy véleményt nyilvánítsunk a minket érdeklő témákról. Az európai választások alkalmával több millió európai vesz részt az európai demokrácia jövőjének alakításában. A szavazással Ön is kifejezi a saját véleményét, segít megválasztani a következő Európai Parlament tagjait, és ezáltal Ön dönt a saját jövőjéről!

 

Forrás: Eurodesk.hu
További információk és oldalak az európai választások kapcsán: Europaert.eu | Európai választások 2024: kisokos (europa.eu) | #EUElections2024#szavazz te is

Utolsó módosítás: 2024.06.03.