Ifjúságszakmai Nyári Egyetem Szegeden

2024.06.06.

Rendezvény | Ifjúság

2024. július 16-19 között a Tempus Közalapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának közös szervezésében kerül megrendezésre az Ifjúságszakmai Nyári Egyetem.

Az ifjúsági munka legaktuálisabb témái

Időpont: 2024. július 16-19.
Helyszín:
Szeged, Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

Ifjúságszakmai Nyári Egyetem 2024 bannerkép helyszín és dátum egy körben bal oldalt és nonfiguratív színes háttér előtt

Az esemény célja a hallgatók és a formális oktatás területén tevékenykedő, valamint az ifjúsági szektorban dolgozó szakemberek közti együttműködés elősegítése, a két terület közti kapcsolódási lehetőségek feltárása és a szakemberek kompetenciafejlesztése, kiemelt figyelmet fordítva az európai uniós ifjúsági programokban, az Erasmus+, illetve az Európai Szolidaritási Testület programokban rejlő lehetőségekre.  

A tavalyi esemény tapasztalatai alapján a nyári egyetem remek alkalom tudásbővítésre, kapcsolatépítésre és szakmai fejlődésre. 

A nyári egyetem keretében tapasztalt szakértők vezetésével nyílik lehetőség 

  • Az ifjúsági munka elméletében és gyakorlatában: ifjúsági munkához kapcsolódó tanulmányokat folytató hallgatóként jobban megismerheted az ifjúsági munka fogalmát, céljait, feladatait, az ifjúsági munkás kompetenciáit és karrierlehetőségeit. 
  • Az Európai Unió ifjúságpolitikájában: fiatalokkal foglalkozó szakemberként felfedezheted az uniós ifjúsági programokat, az Erasmus+ programot és az Európai Szolidaritási Testületet, és azt, hogy ezek hogyan segíthetik elő a helyi ifjúsági munka céljait. 
  • Az ifjúsági munka aktuális trendjeiben és kihívásaiban: közösen gondolkodhatsz a mesterséges intelligencia, a generációs változások, a mentális egészség, a környezettudatosság és az online biztonság kihívásairól és lehetőségeiről az ifjúsági munkában. 
  • A hatékony ifjúsági munka módszereiben: módszertani eszköztárad fejlesztheted az élménypedagógia, az outdoor módszerek, a dráma/színházpedagógia, a társadalmi befogadás és a nemformális tanulás innovatív módszereinek elsajátításával. 
  • A helyi ifjúsági munka sajátosságaiban: találkozhatsz helyi ifjúsági szolgáltatók képviselőivel, tanulhatsz a közösségi tervezés módszeréről, elmélyítheted a hatékony ifjúsági részvétel technikáit. 
  • A fiatalok foglalkoztathatóságának elősegítésében: megismerheted a társadalmi vállalkozások működését, a fiatalok vállalkozói készségfejlesztését, és gondolkodhatsz a munka jövőjéről. 

Kiket vár a nyári egyetem? 

  • Ifjúsági munkát végző szakembereket: az ifjúsági területen aktív, fiatalokkal foglalkozó szakembereket, települési ifjúsági munkatársakat, ifjúságsegítőket, szervezeti képviselőket.
  • Felsőoktatási intézmények munkatársait: az ifjúsági szakemberek képzésében és szakmai gyakorlatának szervezésében részt vállaló oktatókat az ország bármely felsőoktatási intézményéből.
  • Hallgatókat: jelenleg aktív, ifjúsági munkához kapcsolódó tanulmányokat folytató egyetemistákat (pl. közösségszervezés, szociálpedagógia) az ország bármely intézményéből. 

Előzetes információk

A program július 16-án délután 15 órától július 19-én délután 13 óráig tart, a rendezvény, valamint a résztvevők szállása is Szeged belvárosában lesz.

A résztvevők számára szállást és teljes ellátást biztosítunk a program időtartamára: a résztvevők szállását és étkezését, valamint a programhoz kapcsolódó költségeit a Tempus Közalapítvány fedezi. A program helyszínére való utazást a résztvevők maguk szervezik és fizetik.

A résztvevők nemek szerint beosztott, többágyas elhelyezéssel lesznek elszállásolva. Korlátozott számú egyágyas szoba is rendelkezésre áll arra az esetre, ha valaki nem tud a szobán osztozni.

Az eseményhez kapcsolódóan Youthpass tanúsítványt állítunk ki a résztvevők számára. A hallgatók oktatóikkal egyeztethetnek a kreditelfogadás lehetőségéről.

Jelentkezni a regisztrációs űrlap kitöltésével lehet, 2024. június 16-ig. 
A jelentkezések értékelése és elfogadása folyamatos, a jelentkezések sorrendjében történik. A kiválasztott jelentkezőkkel a Tempus Közalapítvány írásos megállapodást köt. 
A rendezvénnyel kapcsolatos kérdésekben kollégáink a tca_ifjusag@tpf.hu e-mail címen állnak rendelkezésre.

Részletek és regisztráció

 

Utolsó módosítás: 2024.06.06.