Rugalmasság, Megújulás, Közösség - Tapasztaltok az idei NAFSA konferenciáról

2024.07.02.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Hét magyar felsőoktatási intézménnyel vett részt a 75. NAFSA konferencián, a világ legnagyobb nemzetközi oktatási rendezvényén, New Orleansban a Tempus Közalapítvány május végén.

Az egyetemi tapasztalatokról két résztvevő intézmény képviselőjét, Katsidis Diánát, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyvivő szakértőjét, és Bihari Annabellát, a győri Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok és Alumni Központ, Toborzási és Nemzetközi Kommunikációs Osztály osztályvezetőjét kérdeztük.

A 75 éve alapított NAFSA: Association of International Educators a világ legnagyobb nemzetközi oktatási nonprofit szervezete. A szervezet központja az Egyesült Államokban, Washingtonban van, tevékenységi körébe – többek között – a felsőoktatás nemzetköziesítésének érdekképviselete, a nemzetközi mobilitás szakmai támogatása, a globális partnerkapcsolatok elősegítése és a tudásmegosztás tartozik. Éves, kiállítással egybekötött konferenciája a felsőoktatás legjelentősebb nemzetközi szakmai eseménye, melyen idén közel tízezer oktatási szakember vett részt több mint száz országból partnerkeresés és szakmai eszmecsere céljából.

Idén 25 workshop, és több mint 100 szekció-előadás közül választhattak a résztvevők. Az előadások fókuszában olyan témák álltak, mint a nemzetközi hallgatótoborzást befolyásoló globális trendek, nemzetközi hallgatók jólétét támogató programok, egyetemek szerepe a nemzetköziesítés a közösségi szerepvállalás és a fenntartható fejlődési célok terén, mesterséges intelligencia és a nemzetközi oktatás jövője.

A Tempus Közalapítvány nyolcadik alkalommal állított ki a NAFSA rendezvényén, melynek idei tematikája a „Rugalmasság. Megújulás. Közösség.” (Resilience. Renewal. Community.) hívószavakra épült. A Közalapítvány hét magyar egyetemmel képviselte a Study in Hungary standot, ahol a hazai felsőoktatás képzési kínálatát és ösztöndíjprogramjait népszerűsítette a nemzetközi szakmai célközönség körében.

A kapcsolatépítés mellett jelentős eredmény, hogy többszáz jelentkező közül a Közalapítvány négy poszterelőadását is beválogatták a NAFSA poszterszekciójába, olyan témákban mint a nemzetközi hallgatók integrációja, a beilleszkedés kihívásai, a hallgatók mentális egészsége, és a mobilitási trendek.

 

A felsőoktatási intézményi képviselők legfontosabb feladata a partnerintézmények képviselőivel való személyes tárgyalások lebonyolítása volt. Az előre megsbeszélt találkozók mellett új érdeklődőkkel egyeztetettek a standon, valamint a fogadásokon, szekciókon is építettek szakmai kapcsolatokat.

A győri Széchenyi István Egyetem idén először vett részt a NAFSA kiállításán. Az intézmény aktív munkát folytat a nemzetköziesítés terén: a 14,000 fős hallgató létszámból nagyságrendileg 80 ország 1,000 nemzetközi hallgatója tanul az egyetemen, ahol 42 angol nyelvű program érhető el.

Bihari Annabella osztályvezető elmondta, hogy a Széchenyi Egyetem részvételének célja elsősorban új partneri kapcsolatok kialakítása, illetve a már meglévő kapcsolatok megerősítése volt az egyetem stratégiája mentén. A partneri tárgyalásaik száma meghaladta az ötvenet, valamint több szekció-előadáson is részt vettek – többek között – az Africa Forum szekción, amely hasznos szempontokat nyújtott a növekvő számú afrikai hallgatók és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram tekintetében. Több potenciális partner fogadásán is jelen voltak, ahol találkoztak az intézmények képviselőivel, és további egyeztetéseket folytattak az együttműködésekről.

„Tapasztalataink alapján, az online jelenléten túl, kiemelten szükséges és hasznos a személyes részvétel és interakció az eredményes kapcsolatépítéshez a felsőoktatás területén.” – mondta el Bihari Annabella, osztályvezető.

A Szegedi Tudományegyetem a korábbi években több alkalommal is részt vett a NAFSA kiállításán a Study in Hungary delegáció részeként. 24,000 hallgatójukból több mint 5,000 nemzetközi diák tanul az intézményben közel 130 országból. Az egyetem, ahol két Nobel-díjas kutatónk is – Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert – kezdte a pályáját, 70 nemzetközi programot kínál angol, német, francia és más idegennyelveken.

Katsidis Diána, az egyetem nemzetközi ügyvivő szakértője, a Stipendium Hungaricum program népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozta a partneregyetemeik és ügynökségek körében, valamint a szakmai együttműködések kiépítését, és a már meglévő kapcsolataik fejlesztését nevezte meg részvételük céljaként:

„A NAFSA 2024 konferencia és kiállítás öt napja jelentős eredményeket hozott, különféle partneri együttműködések és új kapcsolatok kialakítása révén. Az konferencia során számos tárgyalást folytattam, amelyek mindegyike egyedi lehetőségeket és jövőbeni együttműködéseket kínált.”

Partneri megbeszéléseiken – többek között – más egyetemekkel való kutatási- és oktatási együttműködésről, a hallgatótoborzás bővítéséről, adminisztratív fejlesztésékről, a hallgatói- és oktatói mobilitás növeléséről, hatékony digitális eszközök használatáról egyeztetett.

„Összességében a NAFSA kiállítás sikeres volt. Számos új kapcsolat és együttműködés jött létre, amelyek hosszú távon előnyösek lesznek a Stipendium Hungaricum program számára. A tárgyalások eredményei lehetőséget biztosítanak a program bővítésére és fejlesztésére, növelve ezzel Magyarország nemzetközi oktatási vonzerejét.” - összegezte tapasztalatait Katsidis Diána.

A kiállítást követően több fontos feladat vár még az intézményekre annak érdekében, hogy az egyeztetések eredményei hatékonyan hasznosuljanak. A partneri utókövetés, az intézményi tudásátadás, az operatív adminisztrációs feladatok, valamint a kiállítás tapasztalatainak és tudásanyagának beépítése az egyetem nemzetközi stratégiájába kulcsfontosságú ahhoz, hogy a megkezdett együttműködések megvalósuljanak. A tapasztalatok azonban azt igazolják, a befektetett munka megéri, számos fontos nemzetközi oktatási együttműködés indult el idén is a Study in Hungary standján.

Jövőre San Diego ad otthont az éves NAFSA kiállításnak 2025. május 27. és 30. között. Találkozzunk ott!

A NAFSA kiállításán az alábbi hazai felsőoktatási intézmények vettek részt a Study in Hungary delegációban:
Széchenyi István Egyetem, Győr
Szegedi Tudományegyetem, Szeged
Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest
Debreceni Egyetem, Debrecen
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
Óbudai Egyetem, Budapest
Pécsi Tudományegyetem, Pécs

Utolsó módosítás: 2024.07.02.