A szakképzés integrálása az eTwinning programba

Partner hír | 2024.07.10.

Hír | Szakképzés, Köznevelés

Az eTwinning az Európa különböző országaiban található köznevelési intézmények kapcsolatfelvételét, közös projektek indítását, együttműködését támogatja.

Az Erasmus+ alprogramjaként ismert eTwinning 2005-ben indult az Európai Bizottság kezdeményezésére azzal a céllal, hogy támogassa az európai iskolák Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) segítségével folytatott tevékenységeit, legyen szó bármilyen témáról vagy tantárgyról.

Az eTwinning program és az IVET

Az eTwinning projektek elősegítik az oktatás és képzésben meghatározott célok valós eredményekké alakítását. Az alapfokú szakoktatás és -képzés (Initial vocational education and training - IVET) az eTwinning program egyik fő prioritása.

Ezen erőfeszítések támogatására az eTwinning program platformot kínál az IVET tanároknak az együttműködéshez és a szakmai fejlődéshez. Fő célja, hogy a tanulók gyakorlati tudást szerezhessenek, fejlesszék problémamegoldó készségeiket és megtanuljanak alkalmazkodni a változásokhoz. Ezek a készségek pedig pótolhatatlanok a gyorsan változó munkaerőpiac világában.

Az eTwinning mára a világ egyik legnagyobb online pedagógusközössége lett, hiszen több mint 18 éve működik, és szervezi hálózatba Európában és – az eTwinning Plus révén – Európán kívül is az innovatív pedagógusok sokaságát.

Elérhető a legújabb információs videó!

Az Európai Bizottság nemrég közzétett „eTwinning és IVET intézmények 2024” videójából megtudhatjuk, hogyan támogatja az eTwinning program a szakképzést Európa-szerte. 

A videó az együttműködés szellemiségét mutatja be a gyakorlatban egy belgiumi szakképző intézményben. A felvételen szereplő pedagógusok és diákok bemutatják, hogy az eTwinning tevékenységeik hogyan segítik elő a közös tanulást, és hogyan készítik fel a diákokat az iskola falain kívüli kihívásokra. Az Európai Bizottság pedig ismerteti az eTwinning program szerepét a IVET-iskolák közötti nemzetközi együttműködés előmozdításában.

Az IVET oktatók számára a Jóllét elősegítése a karrierfejlesztési eTwinning csomag biztosít még forrásokat a szakmai műveltség javításához. Ezzel elősegíti a társadalmi tudatosságot, a másokkal való pozitív kapcsolatokat és az általános jóllétet.


Forrás:

Utolsó módosítás: 2024.07.10.