Új szabályok az Európai Szolidaritási Testület önkéntességre vonatkozóan

2024.08.07.

Hír | Ifjúság

Olyan új szabály lépett életbe, amely alapvetően befolyásolja, egy fiatal felnőtt hány önkéntes tevékenységben vehet részt az ESC-vel.

A 2024-es pályázati útmutatóval életbe léptek olyan szabályok, amelyek alapvetően befolyásolják az Európai Szolidaritási Testület önkéntességhez kapcsolódó részvételi lehetőségeket. Az útmutató értelmében a 2024-es projektévtől (azaz a 2024-ben megpályázott projekteken való részvétel esetén) limitálttá válik az, hogy egy fő hány hónapnyi önkéntes tevékenységben vehet részt. Ez vonatkozik az összes önkéntes tevékenységre, legyen az egyéni, csoportos, hazai vagy külföldi, valamint a humanitárius segítségnyújtás egyéni és csoportos formáira, de még a korábbi EVS-re és Erasmus+ önkéntességre is.

A 2024-es projektévvel érvényesség váló szabályoknak megfelelően a fiatalok által végzett önkéntes tevékenységekre fordítható teljes idő nem haladhatja meg a 12 hónapot, és ezek a tevékenységek nem lehetnek időben egymással átfedésben.

Hadd magyarázzuk el ezt néhány gyakorlati példán keresztül!

  • Ha fiatal felnőttként részt veszel egy 2024-ben megpályázott 9 hónapos egyéni projektben külföldön, akkor immár csak 3 hónapot tudsz önkéntességre fordítani, legyen az rövid távú egyéni, csoportos, humanitárius segítségnyújtás vagy hosszú távú belföldi tevékenység.
  • Ha korábban már részt vettél egy 1,5 hónapos csoportos önkéntességben, és a későbbiekben egy 2024-ben megpályázott tevékenységben is részt szeretnél venni, akkor az maximum 10,5 hónapnyi hosszú lehet.
  • Ha korábban az EVS vagy az Erasmus+ önkéntesség támogatásával már voltál önkéntes 9 hónapon át, akkor az Európai Szolidaritási Testület támogatásával egy maximum 3 hónapos önkéntes tevékenységben vagy humanitárius segítségnyújtásban vehetsz részt.
  • Ha részt vettél korábban egy 9 hónapos humanitárius segítségnyújtásban, akkor a 2024-es projektévtől csak 3 hónapot tudsz rövid távú egyéni önkéntességre, csoportos önkéntességre vagy csoportos humanitárius segítségnyújtásra fordítani.

Jó tudni! A 2024-es projektévtől egy fiatal felnőtt életében csak egy darab egyéni, 2 hónapnál hosszabb, külföldi projektben vehet részt, kivéve nagyon indokolt esetben vagy akkor, ha kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok részvételéről van szó. Ha pedig már részt vettél hosszú távú humanitárius segítségnyújtásban, akkor nem vehetsz részt hosszú távú egyéni önkéntes projektben külföldön, csak ha kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalnak számítasz vagy kellőképpen indokolt esetben.

Ahogy a fentiek is mutatják, azt, hogy melyik szabályzat van életben, az befolyásolja, hogy az adott projektet melyik évben pályázták meg. A 2024-ben megpályázott projekteken való részvétellel indul el a 12 hónapos számláló, a korábbi évekre is visszamenően.

Tipp! Leendő önkéntesként szeretnéd megtudni, melyik évben pályázták meg a kinézett projektet? Kérdezd meg a pályázó szervezetet, vagy kérdd el tőlük a projektkódot, ami szintén elárulja ezt! (Általában a fogadó szervezet a pályázó szervezet, de ha nem így van, akkor össze tudnak kötni vele.)

  • Egy projektkód általában így néz ki: 2024-1-HU01-ESC51-VTJ-000000000. Ebből az első négy karakter mutatja az évszámot, az ESC51-VTJ pedig arra utal, hogy egyéni vagy csoportos önkéntességről van szó. A harmadik tag (HU01) pedig azt mutatja meg, melyik ország melyik nemzeti irodájához érdekezett be a projekt.
  • Kiemelt prioritási területeken végzett csoportos önkéntesség esetén a fenti kód így nézhet ki: 000000000-HCG-ESC-SOLID-2021-VTHPA. Itt az utolsó előtti rész mutatja meg a pályázat benyújtásának évszámát (jelen példánál: 2021), a VTHPA pedig a Volunteering Teams in High Priority Areas rövidítése.
  • Humanitárius segítségnyújtás esetén kérdezd meg a pályázó szervezetet, hogy melyik évben nyújtották be a pályázatot!

További részletek a pályázati útmutató II. melléklet: Többszörös részvétel fejezetében, valamint a támogathatósági feltételek között.

Fontos! A fenti szabályok a szolidaritási projekteket nem érintik!

Utolsó módosítás: 2024.08.07.