Tájépítész gyakorlat Németországban

2024.10.02.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Interjú Erdélyi Pálmával, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem hallgatójával, aki egy tájépítész irodában végezte szakmai gyakorlatát Pannónia ösztöndíjjal egy München melletti kisvárosban.

Mesélj egy kicsit arról, hol és mivel töltötted a szakmai gyakorlatod?

Egy kisebb városban voltam München mellett, Freisingban, egy tájépítész irodában. Ez egy nagyobb iroda volt, mint amilyeneket korábban láttam, több alkalmazottal. Az első hétvégén kezdés előtt elvittek az éves céges kirándulásukra, pont szerencsém volt, hogy ebben az időben mentem. A gyakorlatot részben egy saját kiválasztott helyszín tervezésével töltöttem, konzultáltam a főnökasszonnyal közben, amíg nem volt számomra egyéb feladatuk. Ha pedig tudtam valamiben segíteni az ő projektjeikben, akkor azzal foglalkoztam.

Miért pont Németországra esett a választásod?

Németországról már sok jót hallottam: hogy nagyon jól oktatják ezt a szakmát, és jók a munkalehetőségek is. Illetve Münchenben már korábban is jártam, tetszett és sokan dicsérték, hogy nagyon jó diákként, fiatalként ott élni, főleg nyáron.

Hogyan találtál szakmai gyakorlati helyet?

Az egyetemen a tanárok segítségét kértem. Küldtek nekem egy elérhetőség listát, és annyi helyre elküldtem az önéletrajzom, amennyire csak tudtam.

Rajz egy folyóról hídról és a környező épületekről háttérben a tájjal

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültél és hogyan küzdötted le?

Kicsit nehéz volt céget találni, mert nem nagyon kaptam válaszokat. Végül szerencsére sikerült megegyeznem a Grabner Huber Lipp Landschaftsarchitekten und Stadtplaner Partnerschaft Mbb-vel. 

Illetve lakhatást is nehéz volt találni. Egyrészt kevés lehetőség van, másrészt elképesztően drága minden.

Mi tetszett legjobban a munkádban?

Tetszett, hogy olyan befogadóak, hogy rögtön elvittek a céges kirándulásra, hogy jobban összeismerkedjek a munkatársakkal. Illetve egy új tervezőprogramot is megtanultam náluk, amit eddig nem ismertem és nagyon jónak bizonyult. Ezeken túl a magyartól eltérő munkamorált is megtapasztaltam.

Milyen nyelvet használtál a szakmai gyakorlat ideje alatt? Tanultad az ország nyelvét?

Angolul beszéltem az irodában, ez legtöbbször nem okozott problémát, mert mindenki nagyon jól beszélt angolul. Viszont a kötetlen beszélgetések nagyrészt németül folytak, így azokba nehezen tudtam bekapcsolódni. Részt vettem ugyan egy kezdő német tanfolyamom, de sajnos, mivel korábban nem tanultam a nyelvet és nem volt alapom, ez nagyon kevésnek bizonyult.

Mi a legjobb dolog ami kint történt veled?

Nagyon sok új barátot szereztem, kapcsolatokat építettem, olyan új dolgokat csináltam, amiket korábban kevésbé: például hétvégén a parkban röplabdáztam, vagy úsztam folyóban/tóban egy kirándulás alatt. Ezek egyszerű dolgoknak tűnnek, de nagyon jó élmény volt összességében. 

Nem számítottam rá, hogy ilyen érdekes lesz Freising és környéke, mert korábban egzotikusabb, távolabbi helyeken voltam cserekapcsolaton. De a lényeg igazából a társaság, és a hely hangulata, nem az, hogy mennyire van messze a hazádtól.

Baráti társaság egy kutyával Németországban a hegyekben kirándul

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik még nem vágtak neki Pannónia Ösztöndíjprogrammal a világnak?

Szerintem mindenképpen próbálja ki az, akinek akár egyszer is kicsit megfordult a fejében a gondolat, mert életre-szóló élmény. Kicsit néha jó is kiszakadni az otthoni közegből, és világot látni, utána teljesen máshogy fog az ember szemlélni mindent, sokkal jobban kinyílik a látóköre. Nyelvgyakorlásnak is a legjobb, mert az iskolában tanultak egy idő után elfelejtődnek, külföldön viszont naponta használatban van az idegen nyelv, így visszajönnek a tanultak, illetve beépül a mindennapokba és természetessé válik egy idő után. Nem is beszélve arról, hogy az ott megismert barátokkal utána is tudjuk tartani a kapcsolatot, meg lehet őket látogatni, a világ bármely pontján lakjanak is. Így kiterjed egy kapcsolati háló az egész világban, ahol találunk ismerőst, nem leszünk egyedül, ha odamegyünk.

Fotók: Erdélyi Pálma

Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak a Pannónia Ösztöndíjprogrammal!


Pannónia Statisztika


2024/2025 tanév őszi félév:

A korábbi években éves szinten ötezren vettek részt a modellváltó egyetemekről Erasmus+ programban, ehhez képest ebben a félévben várhatóan háromezer hallgató csatlakozik a Pannónia Ösztöndíjprogramhoz. Több mint 1600-an biztosan utaznak, mintegy 800-an már kint vannak, és 1500-2000 körüli pályázat van folyamatban.

 

Itt is vannak pannóniások:

Harvard University (Amerikai Egyesült Államok), San Diego State University (Amerikai Egyesült Államok), Humboldt University of Berlin (Németország), Vienna University of Economics and Business (Ausztria), Université de Strasbourg (Franciaország), Utrecht University (Hollandia), National University of Singapore (Szingapúr), Chung-Ang University (Dél-Korea) és még világszerte mindenfelé.

Pannónia ösztöndíjprogram logója zászlóval sötétzöld színben

Nyitunk a világra!
 

 

 

Utolsó módosítás: 2024.10.03.