Nagyon más, mint otthon, de pont ettől szép

2024.10.08.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Interjú Hadházi Dalmával, a Debreceni Egyetem joghallgatójával, aki Nizzában tanul Pannónia Ösztöndíjprogram révén.

Mesélj egy kicsit arról, hol vagy és mit tanulsz? 

Hadházi Dalma vagyok, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzős, jogász szakos hallgatója. Jelenleg Franciaországban, Nizzában élek, hiszen sikeresen elnyertem a Pannónia Ösztöndíjat, amelynek köszönhetően az Université Côte d’Azur jogi karán teljesíthetem a kilencedik félévemet. Nappali tagozatos joghallgató vagyok, 2020-ban kezdtem meg a tanulmányaimat és eddig mind a 8 félévemet sikeresen teljesítettem. 

Már első éves joghallgatóként tudtam, hogy szeretnék minimum egy félévet külföldön tanulni, de mindig nagyon sok tantárgyam volt, ebben a félévben viszont már csak három tárgyat kell otthon teljesítenem, ezért választottam ezt a szemesztert. Egy félévet töltök Nizzában, utána a Debreceni Egyetemen kezdődik a felkészülés a záróvizsgákra. 

Mi alapján esett a választásod Franciaországra és kifejezetten erre az egyetemre?

Több okból esett a választásom Franciaországra. Egyrészt, négy évig tanultam a francia nyelvet a gimnáziumban és szerettem volna tovább fejleszteni francia nyelvtudásomat a későbbi tanulmányaim érdekében is. Másrészt, nagyon tetszett a nizzai egyetem által nyújtott képzés, szimpatikus volt az egyetemi közösségi élet a fényképek és videók alapján. Tudtam, hogy jogi szaknyelvből szeretnék egy alapos tudást szerezni idegen nyelven és úgy véltem, hogy a nizzai jogi egyetemen erre maradéktalanul lesz lehetőségem.  Harmadrészt pedig mindenképpen tengerparti, mediterrán országot szerettem volna választani – egy olyan térséget, ahol rengeteget lehet utazni, számtalan kultúrával lehet találkozni. Összességében nem tudtam ellenállni a dél-francia vidék magával ragadó tengerpartjainak, a francia kultúrának és gasztronómiának. 

magasból fotózott tájkép tengerrel növényzettel és egy szigettel a háttérben

Mik az első benyomásaid az országról? 

Az első pillanattól kezdve szerelmese vagyok a helynek – pár helyen már megfordultam életem során, de sosem voltam még ennyire gyönyörű környéken. Az első dolog, amit megállapítottam, hogy Franciaország déli része nagyon tiszta és rengeteg a zöld terület, aminek én nagyon örülök. Az emberek nagyon kedvesek, ott segítenek, ahol csak tudnak.  Ami nagyon hamar feltűnt, hogy nagyon sok nemzetiség van jelen, amit én kifejezetten vártam, hiszen nagyon szeretek új kultúrákat megismerni.

Nizza tele van fantasztikus éttermekkel, bárokkal, tengerpartokkal, és ezen én még egy hónap után is képes vagyok csodálkozni – nagyon más, mint otthon, de pont ettől szép. Amit még mindenképpen kiemelnék az a közlekedés, ami nagyon jól össze van hangolva Nizzában, és valójában az egész riviérán. A buszok és vonatok pontosan járnak, tiszták, vonattal tulajdonképpen az egész dél-francia vidéket be tudja járni az ember pár euróért. 

Mi a legnagyobb kihívás kint? Hogyan küzdötted le?

A legnagyobb kihívás egyértelműen a szálláskeresés volt. A Debreceni Egyetemről hárman érkeztünk Nizzába, de egyikünk sem kapott szállást egyetlen kollégiumban sem. Ez csak augusztus közepén derült ki, hiszen addig várólistán voltunk, szóval nagyon gyorsan kellett albérletet találnunk (hiszen szeptember negyedikétől már kezdődött az egyetem).

Hamar kiderült, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, mert rengeteg volt a csaló, a hivatalos szálláskereső oldalak pedig olyan dokumentumokat kértek tőlünk, amikkel mi nem rendelkeztünk, például munkaviszony igazolással. Az mentett meg minket, hogy online megismerkedtünk egy Nizzában élő magyar hölggyel, aki nyomban talált nekünk egy lakást. A baj csak az volt, hogy az ingatlan októbertől volt bérelhető, ami azt jelentette, hogy négy hétig airbnb-ben kellett laknunk, ami eléggé megnövelte a szeptemberi kiadásainkat.  

Könytvárszobában egy nyitott laptop és könyvek az asztalon

Miben más a kinti egyetemi élet? 

Sok mindenben más. Az egyetem jogi kara fent van a hegy tetején, a tantermekből a tengerre lehet kilátni, az is teljesen más érzés, hogy egy fárasztó egyetemi nap után a tengerpartra mehetek le lazítani a barátaimmal. 

Továbbá hatalmas a campus, a területén található többek között egy óriási sportcsarnok komplexum, cafeteria, könyvtár, és még sorolhatnám. Több hallgatója is van ennek a jogi egyetemnek, viszont én azt tapasztalom, hogy ennek ellenére mégis összetartóbbak a hallgatók és az évfolyamok, mint otthon. Ahogy a filmekben, mindenki együtt jár ebédelni, a könyvtárba, vagy éppen sportolni. Az előadások itt három óra hosszúságúak, amit az elején fura volt megszokni, hiszen kihívás volt három óráig hallgatni egy nehéz jogi tárgyat idegen nyelven.  

Mi a legjobb dolog, ami eddig történt veled Nizzában?

Nem tudnék egyet kiemelni. Amit én nagyon szeretek és jó érzéssel tölt el, azok a tengerparti délutánok / esték a külföldi barátokkal kiváló francia borok és sajtok társaságában.
Aminek még nagyon örültem, hogy szeptemberben meglátogatott a nővérem, és végre ő is megláthatta azokat a csodálatos helyeket, amiket eddig csak én mutattam neki a fényképeken. Soha nem fogom elfelejteni, amikor végig bicikliztem vele a Promenade des Anglais-t naplementében, egyik oldalamon a tengerrel, a másik oldalamon a pálmafákkal. 

utcakep napsütésben sárga házakkal

Mit üzensz kintről azoknak, akik még nem vágtak neki Pannónia ösztöndíjjal a világnak?

Én azt üzenem mindenkinek, hogy aki eddig nem mert, az vágjon bele! Ez tényleg egy életre szóló kaland, amit soha nem fog elfelejteni az ember. 

Én már egy hónap alatt annyi élményt, tapasztalatot és barátot szereztem, annyi dél-francia városba eljutottam, amit álmomban sem gondoltam volna.

Tudom, hogy sok a félelmetes dolog az elején: nyelvi nehézségek, pénzügyek, szálláskeresés, kurzusok teljesítése és még hosszú a lista. Én csak azt tudom erre mondani, hogy mindenre van megoldás. Érdemes előre felkészülni ezekre, tehát javasolt gyakorolni, fejleszteni a nyelvet a kiutazás előtt már hónapokkal, vagy például pénzt gyűjteni a kapott ösztöndíjon felül, mert soha nem tudhatja az ember, hogy milyen plusz kiadás merül majd fel később. Viszont én őszintén mondom, hogy minden nehézsége ellenére megéri külföldön egyetemre járni, nyelvet tanulni, utazni, világot látni, külföldi barátokat szerezni, új kultúrákat megismerni – hiszen ezek azok a dolgok, amik egy örök életre végig kísérik egy ember életét. 

Fotók: Hadházi Dalma

Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak a Pannónia Ösztöndíjprogrammal!

Pannónia Statisztika


2024/2025 tanév őszi félév:

A korábbi években éves szinten ötezren vettek részt a modellváltó egyetemekről Erasmus+ programban, ehhez képest ebben a félévben várhatóan háromezer hallgató csatlakozik a Pannónia Ösztöndíjprogramhoz. Több mint 1600-an biztosan utaznak, mintegy 800-an már kint vannak, és 1500-2000 körüli pályázat van folyamatban.

 

Itt is vannak pannóniások:

Harvard University (Amerikai Egyesült Államok), San Diego State University (Amerikai Egyesült Államok), Humboldt University of Berlin (Németország), Vienna University of Economics and Business (Ausztria), Université de Strasbourg (Franciaország), Utrecht University (Hollandia), National University of Singapore (Szingapúr), Chung-Ang University (Dél-Korea), Josai University (Japán), Universitá di Bologna (Olaszország), MCAST University (Málta) és még világszerte mindenfelé.

Pannónia ösztöndíjprogram logója zászlóval sötétzöld színben

Nyitunk a világra!

Utolsó módosítás: 2024.10.08.