PEDAGÓGUS KÖZÖSSÉGEK MEGERŐSÍTÉSE – ALMA A FÁN KÉPZÉS

2015.01.29.

Képzés | Felsőoktatás, Köznevelés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Önkormányzatok, , Szakképzés

Jelentkezés lejár febr. 27-én!

 

A gyermek "megérik az iskolára, mint alma a fán" – fogalmazott Vekerdy Tamás a 2010-ben megjelentetett első interjúkötetünkben. Ez volt az egyik első állomása annak a folyamatnak, melynek során tudatosan a pedagógusok igényeire reflektálva szervezünk műhelymunkákat, teszünk közzé közérthető kiadványokat az oktatásügy legaktuálisabb témáiról, valamint olyan módszertani segédleteket fejlesztünk, amelyek támogatják a tanári közösségek egymástól való tanulását. Az Alma a fán név azóta egyfajta brandet képez a Tempus Közalapítvány szakmai tevékenységeiben, e cím alatt került megrendezésre 16 műhelymunka, amelyeken  a részt  vevő pedagógusok megosztották velünk napi munkájuk örömeit és nehézségeit. Az elmúlt öt év tapasztalatait összegezve érlelődött meg a döntés, hogy a felhalmozott tudást önálló képzéssé fejlesszük, mely nem csak a tanórák tervezéséhez és vezetéséhez ad hasznos segítséget, de támogatja az iskolai közösségek fejlődését is.

  • Pedagógusként ugye Te is napi szinten átéled, hogy nehéz boldogulni a gyerekekkel, betemetnek az adminisztratív teendők, esetenként pedig a szülők nyomasztanak lehetetlen elvárásaikkal, mindeközben a kollégákkal sem mindig könnyű?
  • Iskolavezetőként Te is ismered azt az érzést, hogy miközben betemetnek a napi finanszírozási és egyéb menedzsment gondok, alig marad időd a pedagógiai vezetésre, a munkatársak szakmai támogatására, az intézmény jó légkörének megteremtésére?
  • Te is érzed, hogy a felgyorsult világ, az online közösségek térhódítása, a korábbi tudás túl gyors elévülése együtt milyen kihívást jelent számodra és ebben a helyzetben nehéz módszertanilag frissnek maradni, a mai gyerekek nyelvén beszélni?

 

Hogyan tudunk a napi kihívások közepette mégis bizalomra alapozó tanulóközösségeket, munkaközösségeket létrehozni?

A KÉPZÉS PROGRAMJA

Időpont

Pedagógus közösségek megerősítése - Alma a fán képzés - 60 tanóra

Miről lesz itt szó?

2015. március 27-28. péntek du., szombat

 

1. blokk: Az iskola nyitott világa – Pedagógusok és diákok a tanulás új útjain; Változó pedagógus szerepek

Mit jelent ma pedagógusnak lenni? Miben más ez, mint 20 évvel ezelőtt? Melyek a legnagyobb kihívásoknak? Hol tartasz most Te és hova szeretnél eljutni?

2015. április 24-25. péntek du., szombat

 

2. blokk: Tanulási eredmények alapú tanóratervezés és vezetés; Pozitív fegyelmezés – kölcsönös tiszteleten alapuló pedagógus-diák kommunikáció

Miként lehet az elérendő tanulási eredményekből kiindulva megtervezni és felépíteni az órákat? Hogyan gondolható újra ebben a folyamatban a tananyag szerepe? Van-e helye a tanítási folyamatban az érzéseknek, értékeknek? Létezik-e pozitív fegyelmezés? Mi a kulcsa a kölcsönös tisztelet kialakításának?

2015. május 22-23. péntek du., szombat

 

3. blokk: Fejlesztő értékelés: visszajelzés a gyerekeknek, munkatársaknak, szülőknek; Problémás hátterű tanulók kezelése

Hogyan válhat részévé a tanulástervezés folyamatának az értékelés? Mi vajon a tanulás értelme, miért van a fejlesztő értékelésnek kulcsszerepe a motivációban? Hogyan viszonyuljunk a nehéz hátterű tanulókhoz? Hogyan közelítsünk hozzájuk elfogadással?

2015. október 2-3. péntek du., szombat

 

4. blokk: Tanulócsoportok vezetése, a csoportdinamika titkai; IKT-eszközök kreatív felhasználása a tanulási folyamatban

Van-e titkos receptje a csoportok összetartásának? Hogyan kezeljük a hangadókat és miként hívjuk be a csendesebb tanulókat a közös tanulásba? Hogyan lehet a sokféle tudású gyerekeket mind helyzetbe hozni? Segítenek-e ebben a technikai eszközök?

2015. november 13-14. péntek du., szombat

 

5. blokk: Kreatív értekezletvezetés és közösségi megbeszélő módszerek; A tantestület, mint közösség – a pedagógusok szakmai támogatásának gyakorlatias módszerei

Kivel nehezebb az együttműködés: a diákokkal vagy a kollégákkal? Lehet-e érdekes egy értekezlet? Van-e összefüggés aközött, hogy mi történik a tanáriban és mi a tanteremben?

 

Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat saját élmény alapján.

 

MIÉRT A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KÉPZŐKÖZPONTJA?

Mert nem titkos tudásunk, hanem tapasztalatunk van az oktatás területén, hiszen

  • gyakorló pedagógus háttérrel rendelkezünk, korábban évekig dolgoztunk iskolában, magántanárként, ifjúsági trénerként;
  • évek óta dolgozunk részvételi tanulási módszerekkel, így pontosan tudjuk, hogy a megtapasztalásból, saját élményből jövő tudást vagyunk képesek azonnal visszaforgatni a gyakorlatba;
  • elköteleződtünk a szakmai önképzés mellett, rendszeresen járunk hazai és nemzetközi továbbképzésekre, veszünk részt konferenciákon, ahol az európai oktatási trendek, módszertanok legfrissebb eredményeivel ismerkedhetünk meg;
  • másfél évtizede fejlesztünk és tartunk pedagógus továbbképzéseket, a legjobb hazai szakértők bevonásával;
  • több mint 100 megtartott továbbképzés, több 1000 pedagógussal való személyes kapcsolat segít bennünket felismerni és válaszokat találni arra, hogy mi okozza a legnagyobb gondot az iskolákban, óvodákban.

KIKTŐL TANULHATSZ AZ ALMA A FÁN KÉPZÉSEN?

Szegedi Eszter

Eszter tizenöt éves tanítási tapasztalatával biztosan tudja, hogy mit jelentenek a szorgos hétköznapok egy iskolában és azt is, hogy milyen élmény sokféle gyereket napi szinten lelkesíteni, bevonni. A gyakorló pedagógiai tapasztalatai mellett vezetőként a távlatok és az összefüggések mestere, meg tudja mutatni, hogy mi áll az oktatásban zajló változások hátterében és hogy az utak merre vezethetnek tovább.

Mihályi Kriszta

Kriszta szakmai munkásságának középpontjában az oktatási méltányosság és az innováció állnak.  Olyan tanulóközpontú pedagógiai módszereket kutat és alkalmaz a gyakorlatban, amelyek a nehéz hátterű, átlagtól eltérő gyerekek figyelmének megragadását és tanulási motivációjuk növelését is segítik.  Meggyőződése, hogy az IKT-eszközök oktatásba történő használata elengedhetetlen a 21. században szükséges készségek fejlesztéséhez.

Révai Nóra

Nóra az iskolavezetés témájával foglalkozik, azt vizsgálja, hogy milyen szakpolitikák, milyen szervezeti tényezők segítik szerte Európában és a világban az iskolákat abban, hogy sikeresen készítsenek fel minden gyereket egy számukra és a társadalom számára értékes életre. Nóra is tanár, évekig tanított egy középiskolában matematikát és angolt, ahol ő is tapasztalta a napi tanítás kihívásait és örömeit. A képzésen a csoportdinamika, a csoportszerepek részekhez fog hozzájárulni.

B. Tier Noémi

Noémi az évek óta népszerű Alma a fán műhelymunka-sorozat fejlesztője és háziasszonya. A digitális generáció tanulását támogató IKT-eszközök téma lelkes képviselője, az általa koordinált Digitális Módszertár a pedagógusok hasznos tudásmegosztó felülete. A képzésen a digitális készségfejlesztés lesz az ő területe.

Csernovitz Adél

Adél a közösségi tanulás szerelmese. Mindig azon gondolkodik, hogy miként tudná szőni-fonni az emberek közti szálakat, és hogy miként tudná előhívni a bennük rejlő tudást. Ő lesz az egyik facilitátora a kreatív értekezletvezetés – közösségi megbeszélő módszerek műhelynek. Sokat lehet tőle tanulni abban is, hogy miként tudjátok behívni a csoport tagjait a közös munkába.

Kéthelyi Eszter

Eszter szintén tanár, a Tempus Közalapítványnál végzett napi munkája mellett mai napig tanít, a részvételi tanulási módszerek, a közösségi tanulás specialistája. A hierarchikus, tanárközpontú oktatás helyett a hálózati, tanulóközpontú tanulás elkötelezett híve, igazi facilitátor alkat, aki szeret csoportokkal dolgozni, és a résztvevők tudásait előhívni.

ÁR, JELENTKEZÉS: február 27-én lejár! 

PEDAGÓGUS KÖZÖSSÉGEK MEGERŐSÍTÉSE – ALMA A FÁN KÉPZÉS - JELENTKEZÉS

Árak: Az Alma a fán képzést elsősorban óvodai, általános és középiskolai pedagógusoknak, segítő szakembereknek, közoktatásban dolgozó adminisztratív és gazdasági munkatársaknak és intézményvezetők részére szervezzük. A 60 órás képzés díja most csak 90 000 Ft/fő (+ÁFA). A képzés díja magában foglalja az oktatás, a szervezés, a tananyag, valamint a képzési részvételi igazolás kiállításának költségeit.

Fontos információk: A képzésre legfeljebb 30 helyünk van, ha a helyek beteltek, a jelentkezést lezárjuk.

Időpont:

tavaszi félév: 2015. március 27-28.; április 24-25.; május 22-23.;

őszi félév: október 2-3.; november 13-14.

Helyszín: Tempus Közalapítvány székhelye, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

Információ: 06-1-237-1300

kepzes@tpf.hu

Jelentkezni 2015. február 27-ig éjfélig vagy a helyek erejéig lehet.

JELENTKEZEM!>>

 JELENTKEZÉS VISSZAIGAZOLÁSA, 100% GARANCIA

Fizetésre átutalással van lehetőség, a fizetési határidő 10 nap, ezt követően a helyedet másnak adjuk át. Megrendelés után a fizetési adatokat két napon belül megkapod e-mailben.

MINDEN KOCKÁZATOD ÁTVÁLLALJUK: 100% GARANCIA

Nincs veszteni valód, próbáld ki képzésünket, és ha nem tudtunk újat mondani vagy nem találod elég hasznosnak a tudásanyagot, akkor a teljes vételárat visszafizetjük. Mivel a képzést minden szakmai tudásunkat beletéve valóban a pedagógusok által megfogalmazott igényekre fejlesztettük, 100%-os nyugalommal bízunk abban, hogy szolgáltatásunkat magas színvonalúnak találod majd, mind a szakmai program, mind a szervezés tekintetében.

AZ ÁLTALUNK VÁLLALT GARANCIÁNAK KÉT FELTÉTELE VAN: 100%-os részvétel a képzési alkalmakon, és a képzési alkalmakhoz kapcsolódó gyakorlati házi feladatok határidőre való érdemi elkészítése. Ha ezek után is azt érzed, hogy nem fejlődtél, akkor keress meg bennünket, a befizetett pénzed visszatérítjük. Mert szerintünk ez ilyen egyszerű: Te időt és pénzt fektetsz a saját továbbképzésedbe, mi időt, szakértelmet, valamint személyes figyelmet adunk neked. Ebből a kettőből csak jó sülhet ki. Jól hangzik?

 VÉGÜL AZ ALMA A FÁN KÉPZÉS HÁROM ÍGÉRETE

ÍGÉRET#1: DIÁKJAID JÓ TANÁRNAK TARTANAK, AKINEK ÉRDEKESEK AZ ÓRÁI

Olyan szemléletmódot sajátíthatsz el, amivel a tanulóid szemében izgalmassá, élményszerűvé teheted az óráidat. Valószínűleg hibázni fogsz, nem leszel tökéletes, de ez senkit nem fog zavarni. A megújulásra képtelen vagy túl sokat panaszkodó tanárok közül ki fogsz tűnni azzal, hogy képes vagy lekötni a diákok figyelmét, mivel az itt kapott inspirációk által új formákban is tudod majd tálalni a tudásod.

ÍGÉRET#2: KOLLÉGÁID SZERETNEK VELED EGYÜTT DOLGOZNI

Senki nem szereti, ha a gyengeségei lelepleződnek, ezért a munkahelyeken, így az iskolákban is gyakori, hogy az együttműködés helyett rivalizálás alakul ki. Az Alma a fán képzésen a bizalomépítés a tematika alapja, ezért konkrét módszereket is mutatunk, amivel kísérletezésre, új dolgok kipróbálására és együttműködésre ösztönözheted kollégáidat. Varázspálcát persze nem adhatunk, mert a valódi változásokhoz idő és türelem kell.

ÍGÉRET#3: INTÉZMÉNYED A JÓ LÉGKÖRÉRŐL LESZ ISMERT, AHOVA A SZÜLŐK IS SZERETNEK BEJÁRNI

Egy jó hírű intézménybe mindenki szeret bejárni: diákok, pedagógusok, szülők és ez egyben sokféle új lehetőséget is teremt. A képzés során sokat foglalkozunk azzal, hogy miként alakítható ki olyan munkahelyi légkör, amelyben a tanulók és pedagógusok, valamint a szülők és pedagógusok közti viszony is korrekt és együttműködő, mert a bizalomra épül.

BÓNUSZ, ha jössz… 

A Pedagógus közösségek megerősítése – Alma a fán képzés résztvevőjeként kézhez fogsz kapni egy gyűjteményt, amivel legalább száz órás munkát fogsz megspórolni:

  • nem kell jegyzetelned, mert a gyűjteménybe lépésről lépésre áttekinthetően rendszerezzük a műhelymunkák során bemutatott és átélt módszereket, gyakorlatokat;
  • a gyűjteményt egy online tanulófelületen is elérhetővé tesszük Számodra;
  • a tanulófelületen elérhetővé teszünk Számodra hasznos olvasmányokat, linkeket, melyek feldolgozását már a képzés során a résztvevőkkel közösen megkezdjük.

 

 PEDAGÓGUS KÖZÖSSÉGEK MEGERŐSÍTÉSE – ALMA A FÁN KÉPZÉS

Időpont:

tavaszi félév: 2015. március 27-28.; április 24-25.; május 22-23.;

őszi félév: október 2-3.; november 13-14.

Helyszín: Tempus Közalapítvány székhelye, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

Információ: 06-1-237-1300

kepzes@tpf.hu

 

 

 

JELENTKEZEM!>>

Utolsó módosítás: 2015.02.18.