Nemzetközi szakmai gyakorlatok ECVET alapon - szakmai vitafórum

Partner hír | 2015.05.27.

Rendezvény | Felsőoktatás, Szakképzés

A BGF PSZK szeretettel meghívja Önt a 2015. június 4-én megrendezendő szakmai fórumára, amelyet az általuk koordinált PEST projekt (PEST – Partnership for Experience in Student On-The-Job Training) záróeseményeinek keretében szerveznek.

A project keretét az Európai Unió ECVET (Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer) ajánlás adta meg, amely az egész életen át tartó tanulási folyamat elérését szolgáló egyik eszköz. Célja az oktatási intézmények, vállalatok és hallgatók közötti mobilitás elősegítése a szakképzésben az ehhez szükséges egységes keretek definiálásával. Az EU ajánlását Magyarország is elfogadta, és megkezdődött az ECVET bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtése.

A szakmai fórum célja, hogy az ECVET mobilitásban érintett szakemberek teret kapjanak véleményük megosztására, e rendszer hatékony alkalmazásának felmérésére, illetve iránymutatásra mások számára.
A szakmai fórum keretében azt járnánk körül, hogy a magyarországi jogi és gyakorlati lépések milyen eredményeket és kihívásokat mutatnak. Melyek a jól azonosítható előnyök és nehézségek, ezek mire vezethetők vissza, és milyen megoldások vázolhatók fel. Az ECVET nemzetközi mobilitási törekvése megfelelően tud-e érvényesülni, vagy a nemzeti keretek között ez sokkal hatékonyabban megvalósítható-e.
Mindezt annak tükrében tennénk meg, hogy ismertetnénk a PEST a projektben részt vevő partner országok keresik a jogi szabályozását és oktatásszervezési gyakorlatát, az általunk tapasztaltakat és eredményeket, valamint a jövőre vonatkozó elképzeléseinket.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet itt tehet meg.

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdését a pest@pszfb.bgf.hu e-mail címre küldje a rendezvény szervezőinek!

A programban említett kerekasztal beszélgetés meghívott szakmai résztvevői az alábbi kérdéseket fogják körbejárni:
1. Menyire látja egységesen szabályozottnak a nemzeti és nemzetközi mobilitási kérdéseket az EU-ban?
2. Az ECVET előnyei, hátrányai, támogatottsága és akadályai
3. Mely iskolázottsági szinten és/vagy milyen korban van realitása a mobilitásnak?
4. Milyen helyzetet mutat a gyakorlati megvalósítás? Legjobb gyakorlatok ismertetése
5. A megszerzett kompetenciák elfogadása a képzésekben, diplomákban
6. Jövőre vonatkozó javaslatok nemzeti és nemzetközi szinten

A beszélgetés során felmerülő szakmai hozzászólásukat, tapasztalataikat örömmel vesszük, ha megosztják velünk, illetve a szakmai résztvevőkkel.

További információ

Összefoglaló a PEST projektről

 

Utolsó módosítás: 2015.05.27.