Rugalmas szakképesítéseket a változó munkaerőpiacnak

2016.01.04.

Nemzetköziesítés | Szakképzés

A 2015. november 5-6. között Barcelonában megrendezett éves ECVET fórum résztvevői arra fókuszáltak, hogy a formális szakképzés az ECVET elvek alkalmazásával hogyan tudja az egyéneket támogatni a munkaerő-piac gyorsan változó igényeinek megfelelő képességek, kompetenciák elsajátításában.

A mintegy 500 résztvevő egyikeként Marton József, a Békés Megyei Kormányhivatal Oktatási ügyekért felelős referense osztotta meg tapasztalatait Nemzetköziesítés szakértői bléogunkon.

Az éves ECVET fórum hagyományosan összehozza azokat a szakembereket, akik felelősek a szakképesítésekért, így a szakpolitika, a szakképző intézmények képviselőit és mindazokat, akik érdekeltek az oktatás és képzés területén. A korábbi években a szociális partnerek és a munkaadók képviselői nem túl nagy számban vettek részt a tanácskozáson, idén viszont a résztvevők közel harmada ebből a körből került ki.

A fórum kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a résztvevők megvizsgálják, hogy a szakképzés és a szakképesítések kialakításának minősége, valamint az ECVET-elvek alkalmazása hogyan szolgálja az európai polgárok szakmai kompetenciáinak jobb megfeleltetését a globalizálódó munkaerőpiac elvárásainak.

Az elmúlt években számos nemzeti reform és nemzetközi projekt bizonyította, hogy az ECVET-elvek alkalmazása – a tanulási eredmények figyelembe vétele a szakképesítés tervezésekor, a tananyag egységekre bontása, az előzetes tudás elismerése, a képesítési keretrendszer alkalmazása stb.) a munkaerő-piac elvárásainak megfelelő, rugalmasabb szakképesítések tervezését eredményezi és növeli az egyén lehetőségeit képességeinek és kompetenciáinak fejlesztésére.

Olvassa el a teljes beszámolót nemzetköziesítés szakértői blogunkon!

A blog további bejegyzéseit ide kattinva érheti el.

Utolsó módosítás: 2016.03.21.