Megháromszorozódott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok száma

2016.10.13.

Hír | Felsőoktatás

Ugrásszerű növekedés tapasztalható a hazánkban tanuló külföldi ösztöndíjasok számában

A partnerországok folyamatosan bővülő köre miatt további növekedés várható: 2017-ben már közel 4000 ösztöndíjasra számíthatunk.

A hazánkban tanuló Stipendium Hungaricum ösztöndíjasokat köszöntöttük szerdán Budapesten. A rendezvényen dr. Nemeslaki András, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: Magyarország Kormánya 2013-ban alapította meg az ösztöndíjprogramot, amelynek keretébena világ minden országából érkező hallgatók tanulhatnak magyar felsőoktatási intézményekben.

Az elmúlt két évben a programban résztvevők száma megháromszorozódott: 2014-ben 768-an, idén pedig már több mint 2300-an kezdhették meg tanulmányaikat Magyarországon a program támogatásával. Óriási az érdeklődés a hazai képzések iránt a műszaki, informatikai, egészségügyi és gazdasági területeken, emellett kiemelkedő a nemzetközi viszonylatban is elismert zenei és művészeti képzések népszerűsége is.

Idén 49 országból fogadhatnak külföldi hallgatókat a hazai egyetemeken és főiskolákon, jövőre pedig ez a szám tovább nőhet. Legtöbben Dél- és Délkelet-Ázsiából, valamint a Közel-Keletről érkeznek, de afrikai, dél-amerikai és távol-keleti fiatalok is nagy számban választják a magyar felsőoktatási intézményeket.

Jelenleg 27 magyarországi intézmény vesz részt Stipendium Hungaricum programban. A budapestiek mellett a pécsi, a debreceni, a gödöllői, a szegedi és a miskolci egyetem is jelentős számú ösztöndíjas hallgatót fogad. Ezáltal a korábbiaknál jóval többen jelentkezhetnek a meghirdetett idegen nyelvű képzéseikre, ami stabilitást jelenthet számukra. A programnak köszönhetően fejleszthetőek az intézmények adminisztrációs és kommunikációs folyamatai is, ami hozzájárul a nemzetközi versenyképességük növeléséhez.

Éppen ez a Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja: elősegíteni a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését és minőségfejlesztését; erősíteni a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait; növelni a felsőoktatási intézmények kulturális sokszínűségét; valamint népszerűsíteni a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A programban való részvétel feltételeiről a Tempus Közalapítvány honlapján lehet tájékozódni. A következő egyéni, hallgatói pályázati határidő 2017 elején várható. További információ: www.stipendiumhungaricum.hu

Utolsó módosítás: 2016.10.14.