Vállalkozó egyetemek Magyarországon - Lezárult a HEInnovate kutatás

2016.12.15.

Hír | Felsőoktatás

Az OECD, az Európai Bizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány szervezésében zajló, a magyar felsőoktatási intézmények vállalkozókészségének, innovációs potenciáljának feltárására irányuló OECD HEInnovate kutatás a 2016. november 29-én megrendezett zárókonferenciával lezárult.

A sűrű és intenzív programmal, 120+ résztvevővel, valamint 25 hazai és nemzetközi közreműködővel zajlott szakmai rendezvényen a kutatás vezetője Andrea-Rosalinde Hofer, valamint a 3 nemzetközi szakértő a kutatás legfontosabb tanulságain kívül ajánlásokat fogalmaztak meg a minisztériumok és a felsőoktatási intézmények számára. Az EMMI képviseletében Szigeti Ádám az ajánlásokra reagálva beszélt a felsőoktatás harmadik missziós tevékenységeit ösztönző forrásokról, többek között az EFOP-3.6.1 („Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések”), valamint az EFOP-3.4.3 („Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében”) konstrukciókról.  Az Európai Bizottság képviselője bemutatta a HEInnovate folyamatot a döntéshozók szemszögéből, Farkas Lilla a Semmelweis Egyetem korábbi Innovációs Igazgatója pedig arról beszélt, hogy ők, hogyan használták az eszközt workshopok szervezésére és stratégiaalkotásra intézményen belül

A kutatásban résztvevő öt intézmény (DE, EKE, SE, SZE, SZIE)arról is beszélt, hogy milyen fontos hozzáadott értéket jelentett külső nemzetközi szakértők látogatása és az alapján kapott ajánlások, és hogy azokat,  hogyan építik be folyamataikba, további tevékenységeikbe. A délutáni szekciókban magyar és külföldi intézmények jó gyakorlataiba nyerhettünk rövid betekintést. A különböző programok szinergiáit jól mutatja például a PTE Erasmus+ részfinanszírozású Network of inter- and multidisciplinary ideation and business model generation programs című projektje, vagy az ELTE EGT/Norvég Alap által támogatott start up ösztönző kezdeményezése SIMpLe - Start-up an Innovation Management simuLation címmel.

A résztvevők részéről felmerült egy HEInnovate tudásmegosztó, együttműködési hálózat kialakításának igénye. A Tempus Közalapítvány elnöke Nemeslaki András hangsúlyozta a kutatás jelentőségét, eredményeinek hasznosításának és a folyamat továbbvitelének szükségességét. A Tempus Közalapítvány vállalta, hogy összegyűjti az együttműködéssel kapcsolatos igényeket, javaslatokat, hogy létrejöjjön egy hazai HEInnovate szakértői és tudásmegosztó hálózat.

Amennyiben szeretne csatlakozni a hálózathoz, vagy lenne javaslata ezzel kapcsolatban, ezen a linken megteheti:

A kutatással kapcsolatos információk, dokumentumok, valamint a konferencia anyagai elérhetők az alábbi linken:

 

Utolsó módosítás: 2016.12.19.