Az Erasmustól az Erasmus+ programig: 30 év története

2017.01.26.

Erasmus 30 | Felsőoktatás, Köznevelés, Felnőtt tanulás, Szakképzés

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, mely közvetlen hatással van több millió ember életére: segíti a fiatalok munkába állását, erősíti az EU polgárainak aktív társadalmi szerepvállalását, támogatja a társadalmi beilleszkedést és nemzetközi perspektívát nyújt a résztvevőknek.

Az Erasmus 30. születésnapja alkalmából 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó ünnepségsorozat mutatja be a program eredményeit és hatásait. Az év során számos izgalmas rendezvény szól majd arról, milyen lehetőségeket kínál az Erasmus+ az oktatás, a képzés, az ifjúsági ügyek és a sport területén.

Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, azzal a céllal, hogy a hallgatók belekóstolhassanak abba, milyen egy másik országban élni és tanulni. Ma a 2014 óta futó Erasmus+ számos további egyéni és intézményi lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig. Az elmúlt harminc évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus programban, az Erasmus+ 2020-ig további 2 millió embernek kínál lehetőségeket Európában és az egész világon.

Leporelló az Erasmus+ 30 kampányról

Az Erasmus+ 30 kampány megnyitója 2017. január 26-án

Navracsics Tibor, az  Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az Erasmus+ 30 kampány megnyitóján

Magyar nyelvű sajtóközlemény az eseményről

Magyar nyelvű promóciós anyagok

Az európai kampány 8 hivatalos arcának egyike Szó Gellért, aki cukrászként Erasmus+ szakképzési gyakorlaton volt Franciaországban, és azóta itthon két egymást követő évben is megnyerte a Magyarország Tortája versenyt. A képre kattintva megtekintheti Szó Gellért kampányvideóját, amelyben kiderül, neki mit jelentett a + az Erasmus+ programban.

Az Erasmus+ 30 arcai Magyarországon

Szó Gellért mellett több olyan volt ösztöndíjast, résztvevőt is felkértünk arra, hogy legyenek az Erasmus+ 30 kampány hazai arcai, akiknek a története, sikerei inspirációként szolgálhatnak mások számára. Az egyeztetések még folyamatban vannak, részletek hamarosan! 

Legyél Te is az Erasmus+ arca!

Jelentkezz Te is, ha részese voltál az Erasmus+ programnak (vagy valamelyik elődprogramjának). A volt ösztöndíjasok mellett tanárokat, középiskolás diákokat, EVS önkénteseket, szakmai gyakorlaton résztvevőket, felnőtt tanulókat is várunk! A felhívással az a célunk, hogy ne csak ismert személyek képviseljék a programot, hanem mellettük sok más egyéni történetet is megmutathassunk.

A felhívás részletei

Tavaszra tervezett események

Egyetemi roadshow februártól áprilisig országszerte 6 egyetemen. További részletek

Erasmus+ 30 Szabadegyetem, a sikereket elért volt ösztöndíjasok és résztvevők – köztük a felkért Erasmus+ arcok – érdekes, rövid előadásai interaktív formában, izgalmas kísérő programokkal.
Tervezett időpont: 2017. május 5.

Európa Nap futóverseny Erasmus+ 30 mezben, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének szervezésében
Időpont: 2017. május 7.

Erasmus+ 30 konferencia és projekttermék-börze: nagyszabású, interaktív szakmai rendezvény az Erasmus+ összes szektora, azaz a felsőoktatás, közoktatás, szakképzés, felnőtt tanulás, ifjúsági terület szereplőinek. A rendezvény célja, hogy bemutassuk a programban rejlő potenciált: hogyan járulnak hozzá a projektek eredményei az oktatás-képzés és az ifjúsági terület minőségének fejlesztéséhez.
Tervezett időpont: 2017. május 30.

Közösségi média akciók

Az Erasmus+ 30 kampányhoz kapcsolódóan számos közösségi média akcióra is sor kerül mindhárom Erasmus+ Facebook oldalunkon:

               
 

*****

Magyarország 1997 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Elsőként a felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusban, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések.

Hazánkból eddig már 60.000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a programban, ugyanakkor Magyarország is egyre vonzóbb célponttá vált. Mostanra évente több mint 5000 külföldi Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra.

Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint évről évre egyre többen pályáznak a köznevelés, a szakképzés és a felnőtt tanulás szereplői közül is: 2016-ban több mint 14.000 magyar résztvevője volt az Erasmus+ programnak az oktatási, képzési és ifjúsági területről. Legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba utaztak külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra, vendégtanításra, továbbképzésre vagy önkéntes munka végzésére.

Factsheet - Az Erasmus+ Magyarországon

Utolsó módosítás: 2017.03.29.