5 érv a külföldi szakmai gyakorlat mellett

2017.03.27.

Hír | Felsőoktatás

Foglalkoztat a külföldi szakmai gyakorlat gondolata, de még mindig nem tudtad eldönteni, hogy belevágj-e? Akkor nincs más hátra, mint hogy elolvasd rövid cikkünket arról, miért is érdemes feltétlenül kipróbálnod! Mondunk öt erős érvet!

1.Tapasztalt pályakezdőként lépsz ki a munkaerőpiacra

A diplomád már a kezedben és belevágsz a munkakeresésbe, de sajnos azonnal feltűnik az első akadály: a pályakezdőkkel szemben is elvárás, hogy legyen minimális munkatapasztalatuk. Ezután sokan értetlenül állnak az álláshirdetések előtt és nem tudják hogyan tovább. Te könnyen megkerülheted ezt a problémát, ha már az egyetem vagy a főiskola alatt a szakodnak/érdeklődési területednek megfelelő szakmai gyakorlatra mész.

2. A külföldi szakmai gyakorlattal többet nyersz

Két legyet egy csapásra! Nemcsak értékes szakmai tapasztalatot szerzel, hanem nyelvtudásod is rohamosan fejlődik majd, nem beszélve arról, hogy egy külföldi gyakorlat során egy másik országban működő cég/intézmény munkahelyi kultúráját is megismerheted. Ez a mai multinacionális, határokon átívelő munkakapcsolatok világában alapkövetelmény, tehát lépéselőnyből indulsz.

3. Nemzetközi kapcsolati hálóra teszel szert

Legyünk őszinték! Aki kiterjedt szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, annak sokszor gyorsabban ível felfelé a karrierje. Fokozottan igaz ez az állítás, ha már pályád elején, szakgyakosként bekapcsolódsz a nemzetközi szakmai hálózatokba.  Így leendő munkaadód láthatja, hogy otthonosan mozogsz a nemzetközi hálózatok világában, jól kezeled a kulturális különbségeket és veszed a nyelvi akadályokat is.

4. Megmutatja, hogy nem félsz kilépni a komfortzónádból

A külföldi tapasztalatszerzés – még ha csak pár hónapra is – sok izgalmas élménnyel kecsegtet, de, bizony adódhatnak váratlan helyzetek is, amelyeket egyedül kell megoldanod. Érdemes az útra nyitottan és saját kreativitásodban bízva elindulni. Amikor belevágsz, akkor a saját korlátaid is átléped, hiszen önállóan kell egy másik országban, kultúrában helytállnod, miközben a legtöbbet akarod kihozni a helyzetből. Ez azt mutatja, hogy kész vagy akár jelentősebb kihívásokkal is szembenézni, nem félsz az ismeretlentől. Ez a tapasztalat és a pozitív hozzáállás vonzó lesz a leendő munkaadód szemében is.

5. Tökéletes első lépés a saját brand kialakításához

Az előző pontok mind-mind hozzájárulnak a saját munkavállalói márkád fejlesztéséhez, de miért fontos mindez? Amikor egy állásra jelentkezel, sok-sok jó képességű emberrel kell majd versenyezned, ezért fontos, hogy valamivel kitűnj a tömegből, felhívd magadra a figyelmet. Persze ezért sok mindent lehet tenni, de a külföldi tapasztalatszerzés a lista élén áll. Merj más lenni!

Ha egyetértesz érveinkkel, akkor nincs más dolgod, mint elolvasni pályázati felhívásunkat és jelentkezni ösztöndíjainkra.
A pályázatokat folyamatosan várjuk, de ha április végéig jelentkezel, akkor akár már nyáron megkezdheted a szakmai gyakorlatod külföldön.

Kövesd Facebook oldalunkat a további információkért!

 

Szerző: Laufer Gyöngyi
 Tempus Közalapítvány

 

Utolsó módosítás: 2017.05.31.