Miért fontos a tanulási eredmények láthatóvá tétele?

2017.04.27.

Nemzetköziesítés | Szakképzés

Életünk során számos értékes kompetenciát sajátítunk el az iskolán kívül. Ezek a tudások azonban gyakran alulértékeltek annak ellenére, hogy ugyanolyan jelentős munkaerő-piaci relevanciájuk lehet, mint az iskolában megszerzett ismereteknek, képességeknek. A nem-formális és informális környezetben szerzett tanulási eredmények validációja láthatóvá teszi az egyén kompetenciáit és értéket ad azoknak. Ennek hátteréről ír részletesen összefoglalójában Farkas Éva.

Az Európai Unió Tanácsa 2012. december 20-i ajánlásában arra kéri a tagállamokat, hogy legkésőbb 2018-ra hozzanak létre nemzeti rendszereket a nem-formális és az informális tanulási eredmények elismerésére. Ez lehetővé teszi az egyének számára, hogy

  • a nem-formális és informális környezetben megszerzett tudásaik, képességeik és kompetenciáik validálva legyenek,
  • és a nem-formális és informális tanulási tapasztalataik validációja alapján teljes vagy részleges képesítést szerezhessenek. 

A téma Magyarország számára is rendkívül fontos, hiszen az uniós ajánlással összhangban a 2014. november 4-én elfogadott egész életen át tartó tanulásról szóló kormánystratégiában Magyarország is elkötelezte magát a magyar nemzeti validációs rendszer 2018-ig történő kiépítésében.

Tudjon meg többet a tanulási eredmények láthatóvá tételéről ide kattintva (pdf).

További ECVET dokumentumok és kézikönyvek

 

Utolsó módosítás: 2017.04.27.