Az 5 legfontosabb dolog, mielőtt útnak indulsz

2017.08.30.

Hír | Felsőoktatás

Külföldi ösztöndíjat nyertél az őszi félévre? Olvasd el tippjeinket, hogy felkészülten vágj neki a nagy kalandnak!

1. Hangolódj rá az útra!

Gondold át újra, miért is vágsz bele, mik a céljaid, mi mindent szeretnél tanulni, miben szeretnél fejlődni. Olvass az országról és a városról, ahová utazni készülsz, és írj bakancslistát, ami segít fejben tartani az álmaidat!

2. Tájékozódj előre!

Nézegesd a kinti egyetem honlapját, kövesd őket Facebookon. Csatlakozz Facebook csoportokhoz, például az adott városban tanuló külföldi diákoknak szólóhoz. Beszélj valakivel, aki már járt ott, vagy olvass élménybeszámolókat, blogokat!

Láss világot ösztöndíjjal!

3. Szerezz magadnak egy kinti mentort!

Vedd fel a kapcsolatot a fogadó intézménnyel az ottani nemzetközi koordinátoron keresztül, vagy válassz egyet a nagy diákszervezetek közül, mint az ESN, az AEGEE vagy az AIESEC. Ha sikerül mentort vagy buddyt találnod, akár szálláskeresésben, ügyintézésben, praktikus dolgokban is tud neked segíteni.

4. Gyűjtsd össze az utazáshoz szükséges okmányokat, iratokat!

Ne az utazás előtt 2 nappal derüljön ki, hogy lejárt a személyid vagy az útleveled, csekkold le az érvényességüket. Váltsd ki az Európai Egészségügyi Kártyát vagy köss biztosítást! Ha még nincs, nyiss devizaszámlát!

5. Készülj fel az önállóságra!

Eleinte jó eséllyel érzed majd magad egyedül. A legfontosabb, hogy ne ücsörögj a négy fal között! A helyi diákszervezetek és az egyetem is rengeteg programot szervez a külföldi diákoknak, vegyél részt minél több közös eseményen! Így belejössz az idegen nyelv használatába, megismerheted az ottani közösséget és barátokat szerezhetsz.

+1: Még csak álmodozol egy külföldi ösztöndíjról?

Az Erasmus+ és a Campus Mundi programokkal egy vagy akár több szemesztert is eltölthetsz egy másik egyetemen, illetve szakmai gyakorlatra is mehetsz. Ha nincs hallgatói jogviszonyod, de még nem vagy 30, önkénteskedj külföldön az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS)! Vágj bele!

Kíváncsi vagy, mások milyen ösztöndíjas tapasztalatokat szereztek már? Csatlakozz a Facebook közösségeinkhez!

Erasmus ösztöndíj hallgatóknak
Campus Mundi
Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk

A cikk az &U magazin 2017. nyári számában jelent meg.

Utolsó módosítás: 2017.08.31.