Szeptemberben ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját

2017.09.28.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, EU

Szeptember 26-án az Európai Nyelvek Napját, az európai országok nyelvi és kulturális sokszínűségét ünnepeltük. Ezen a napon hívjuk fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára is, ami az Erasmus+ program egyik alapköve.

Mi is alkotja ezt a nyelvi kaleidoszkópot? Nos, nem kevesebb, mint:

  • 200-nál is több európai nyelv,
  • 24 hivatalos uniós nyelv,
  • mintegy 60 regionális, illetve kisebbségi nyelv,
  • továbbá a világ más tájairól származó emberek által beszélt sok más nyelv.

A Nyelvek Európai Napja kiváló alkalmat ad arra, hogy, tudatosítsuk az emberekben, milyen változatos az Európában beszélt nyelvek palettája, előmozdítsuk a kulturális és nyelvi sokszínűséget, arra ösztönözzük a polgárokat, hogy életkoruktól függetlenül tanuljanak idegen nyelveket, idegennyelv-tudás birtokában ugyanis könnyebb másokkal kapcsolatba lépni és kommunikálni, állást találni, illetve eredményesen vállalkozni.

A Tempus Közalapítvány ebben a szellemben idén is átadta az Európai Nyelvi Díjat, amelyet ebben az évben a Szépművészeti Múzeum vehetett át a Nyelvparádén. Festmények közt barANGOLunk (DepARTures) című múzeumpedagógiai programjuk műalkotások segítségével fejleszti a részt vevő gyerekek angoltudását. A jelenleg iskolai tesztelés alatt álló tananyag a múzeum által szervezett táborokban már jól vizsgázott, most pedig az Európai Bizottság elismerését is kiérdemelte. A projektről itt olvashat bővebben.

Több online felület is létezik, hogy megkönnyítse a diák- és felnőttkori nyelvoktatást a tanárok számára. Az állandó továbbképzések során az Erasmus+ segít új eszközök elsajátításában is, például különböző e-learning modulok és a közösségi média felhasználásában, vagy akár az oktatók nyelvtudás frissítésében is.

Ilyen platform a School Education Gateway köznevelési portál, ahol tematikus nyelvoktatási anyagokat találhatnak, vagy az EPALE, az európai felnőttképzés elektronikus platformja, ami segéd- és forrásanyagok széles kínálatát nyújtja. 

Az Erasmus+ online nyelvi támogatás (OLS) pedig az Erasmus+ mobilitásban részt vevők nyelvtanulását segíti. Az OLS az Erasmus+ hosszú távú mobilitási tevékenységek résztvevői számára lehetőséget kínál arra, hogy felmérjék tudásukat azokon az idegen nyelveken, amelyeket a külföldi tanulás, a munka vagy az önkéntesség során használnak majd. Ezen túlmenően a kiválasztott résztvevők egy online nyelvi kurzust is elvégezhetnek kompetenciájuk fejlesztése érdekében.

Utolsó módosítás: 2017.11.26.