Hogyan olvassuk az Erasmus+ pályázati útmutatót?

2017.11.09.

Pályázat | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság

Gyakorlati tanácsok az Erasmus+ Programme Guide olvasásához

Szeretne pályázni az Erasmus+ programban? Nem tudja, hogy melyik Erasmus+ pályázattípusban érdemes pályáznia? Van már nyertes Erasmus+ pályázata, de más pályázattípus is érdekli a programban? Az Erasmus+ pályázati útmutató minden kérdésére választ ad – ha tudja, hogyan érdemes olvasni a leggyakrabban hivatkozott útmutatót. Cikkünk ebben igyekszik gyors segítséget nyújtani. 

Kiknek szól az útmutató?

Az Erasmus+ pályázati útmutató mindazoknak szól, akik alapos ismereteket szeretnének szerezni az Erasmus+ programról, legyen szó akár részt vevő intézményekről, akár egyéni résztvevőkről.

Hogyan kezdjünk neki az olvasásnak?

Az Európai Bizottság is szükségesnek érezte, hogy a fenti kérdéssel foglalkozzon, mivel egy egész weboldalt szentelt a How to read the Programme Guide kérdésnek saját felületein, ugyanis az Erasmus+ programban való pályázáshoz az útmutató ismerete elengedhetetlen, akár szakképzési, felnőtt tanulási, köznevelési, felsőoktatási vagy ifjúsági szektorban szeretne pályázni.

Hogyan épül fel az útmutató?

Az Erasmus+ általános célkitűzéseit, alapelveit nem érdemes átugrani az útmutatóban. Amennyiben nemzetközi együttműködés keretében szeretné fejleszteni az oktatást, olvasson tovább!

Az Erasmus+ pályázati – hétköznapi nevén csak „a Guide”-nak nevezett – útmutató strukturálisan alapvetően három nagy részből áll. Az A. rész a program általános áttekintését tartalmazza. Tájékoztatást nyújt a program célkitűzéseiről, prioritásairól és fő sajátosságairól, arról, hogy mely országok vehetnek részt a programban, illetve a program megvalósítási struktúráiról és a rendelkezésre álló teljes költségvetésről. Ez a rész azoknak szól, akik általános áttekintést kívánnak kapni a program hatóköréről és felépítéséről.

A B. rész a pályázati útmutatóban érintett, a program keretében támogatható tevékenységeket ismerteti. Ezt a részt főként azoknak kell aprólékosan átolvasnia, akik részletesebben szeretnének tájékozódni arról, hogy milyen típusú projektek kapnak támogatást a programban. A B. részben ismertetett információkkal kapcsolatban az útmutató I. mellékletében találhatók további részletek.

A C. rész részletes információkat tartalmaz a pályázati folyamattal és a projektek kiválasztásával kapcsolatos eljárásokról, valamint az Erasmus+ támogatás odaítélésével kapcsolatos adminisztratív és pénzügyi rendelkezésekről. Ez a rész azoknak szól, akik pályázatot kívánnak benyújtani az Erasmus+ programhoz kapcsolódóan.

A program alapdokumentuma angol nyelven született. Minden programország nyelvére lefordították, köztük magyarra is, azonban a hivatkozási alapot és a pontos információkat mindig az angol nyelvű dokumentum tartalmazza. Az angol és a magyar nyelv útmutató szerkezete egységes (a magyar az angol megfelelője): az Erasmus+ programra vonatkozik. Az Erasmus+ program általános elveiben, célkitűzéseiben sok pályázati program esetében hasonló. Amikor nem különbözteti meg az útmutató, hogy melyik pályázattípusra vonatkozóan tartalmaz leírást, akkor az valamennyire nézve igaz. Ha kiemelten egy-egy pályázattípusról ír, akkor azokat külön fejezetekben részletezi.

A pályázattípusok esetében az útmutatóban foglalt leírás alapvetően mindegyik szektort érinti. Egy-egy szektorra vonatkozóan kiemelt fontos jellemzőket (kivételek hangsúlyozása, szektorspecifikus eltérések stb.) külön kiemeli az útmutató, mivel bizonyos esetben eltérések vannak szektorálisan a pályázati feltételekben. Sok esetben csak akkor tér ki a szektorra vonatkozóan az útmutató, amikor a különbségeket emeli ki. Minden más esetben a szabályok az összes szektorra vonatkoznak.

A kiemelt részek mellett a mellékletek további hasznos információkat tartalmaznak. Az I. melléklet a kiegészítő szabályokról szól a pályázati útmutató által érintett tevékenységekre vonatkozóan. A II. melléklet a megvalósítási időszakra vonatkozóan tartalmazza a terjesztési iránymutatásokat a kedvezményezettek számára, a III. melléklet pedig nélkülözhetetlen, hiszen a pályázati útmutatóban használt kulcsfogalmak jegyzékét és meghatározását tekinthetik át benne a pályázók, jó kiindulópont. Legvégül a IV. melléklet a hasznos referenciákat és elérhetőségeket tartalmazza.

Tippek

Hasznos tipp lehet, hogy az elektronikus formájú Erasmus+ pályázati útmutatóban a keresést megkönnyítheti, ha kereső funkcióval rákeresünk az adott témára vagy pályázattípusra. Az útmutatóval először találkozóknak érdemes átfutniuk a tartalomjegyzéket. A pályázati útmutató hossza ellenére egy-egy pályázattípus esetében nem kíván összességében harminc oldalnál hosszabb áttekintést. Amennyiben úgy, dönt, hogy Erasmus+ pályázatot nyújt be, érdemes nagyon alaposan, aprólékosan tanulmányozni a vonatkozó részt. Hasznos lehet tanulmányozni az elején található rövidítéseket. Nagy segítség pedig, hogy a fejléc mindig mutatja, hogy melyik fejeznél tart az olvasó, illetve milyen szektorra vagy programtípusra vonatkozik az adott oldal.

Az Erasmus+ pályázati útmutatón túl van néhány további fontos dokumentum, melyeket érdemes pályázat megírásához tanulmányozni. Ilyen például a Bírálati kézikönyv, mely hasznos szempontokat tartalmazhat a pályázati tervezéshez, egészen más aspektusból. 

Az Erasmus+ pályázatok tervezésével, benyújtásával és megvalósításával kapcsolatban további hasznos tippeket és cikkeket találnak honlapunkon az egyes szektorok Hasznos anyagok menüpontja alatt, valamint számos segédanyag és kiegészítő információ található a Pályázati dokumentumok menüpont alatt.

Sikeres pályázást kívánunk!

Erasmus+ Programme Guide 2018

Utolsó módosítás: 2017.11.27.