Európai Szakképzési Hét - Egy hétig minden a szakképzésről szólt!

2017.11.20.

Hír | Szakképzés

2017. november 20-24. között tartották a szakképzés európai hetét, ahol az érdekeltek megosztották egymással a szakképzés terén elért kiemelkedő eredményeiket, innovatív oktatási gyakorlataikat és sikeres szakmai programjaikat.

Az Európai Szakképzési Hét célja vonzóbbá tenni a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. A szakképzés európai hetén részt vevők lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat, amelyek ösztönözik a gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, az átképzést, valamint a vállalatok és az oktatás közötti fenntartható együttműködést.

Brüsszelben több ezer fő részvételével zajlott az Európai Szakképzési Hét 2017 konferencia. Az Európai Bizottság magas színvonalú kezdeményezéseket mutatott be azzal a céllal, hogy ellássa az embereket azokkal a készségekkel, amikre a gyorsan változó munkaerőpiacon szükségük lehet. A programok a "Találd meg a tehetséged" tematikában szerveződtek, és arra ösztönzik az embereket, hogy minőségi szakképzéssel és képzésekkel fedezzék fel képességeiket életük bármely szakaszában.

 A konferencia előadásai és programjai visszanézhetők ezeken a linkeken:

Tekintse meg az Európai Szakképzési Hét további programjait ide kattintva.

A szakképzés témakörében számos tartalmunkat összegyűjtöttük ezen az oldalon, fontos szakmai cikkektől és interjúktól kezdve, a nívódíjas szakképzési mobilitási programokon át az Erasmus+ 30. évforulójának arcaiig.

Korábbi cikkeink a témában:

Miért jó a hosszú távú mobilitás - Pilot projektben egy magyar középiskola

"Az Európai Bizottság 2016 decemberében mutatta be a hosszú távú szakképzési mobilitást támogató ErasmusPro kezdeményezést. Ennek célja, hogy a jelenleg Európában kevésbé népszerű, 6 hónapnál hosszabb távú külföldi szakmai gyakorlatokat előmozdítsa, ezzel mélyítve a gyakornoki idő hasznosságát szakmai és nyelvi szempontból, ezáltal pedig növelje a résztvevők elhelyezkedési esélyeit a munkaerőpiacon."

Az a lényeg, hogy mit tud - Tanulási eredmények a szakképzésben

"„Sokáig az volt az általános, hogy a szakképzésben részt vevő fiatal vitt egy igazolást a szomszéd vállalkozástól, hogy eltöltött nála néhány hetet. Mi tavaly komoly munkával elkezdtünk céges partnereket felkutatni, s ma már velük közösen kidolgozott kritériumok alapján folyik a gyakorlati képzés” – mondja Rozmán Éva, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium igazgatója, aki az Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer (ECVET) magyarországi szakértői hálózatának tagja."

A munkaalapú tanulás minőségbiztosítás - A tanulási eremény alapon szervezett szakmai gyakorlatokkal

"A Tempus Közalapítvány 2016 augusztusában kutatást indított annak vizsgálatára, hogy azok a szakképző intézmények, amelyek mobilitásaik során már eredményesen alkalmazzák a tanulási eredmény alapú gondolkodást, átültetik-e ezt a hazai szakmai gyakorlatok szervezésébe és megvalósításába is." 

 

Az Erasmus+ 30 szakképzési mobilitási arcai:

Szó Gellért, Díjnyertes cukrász, Erasmus+ szakképzés és oktatás: "Hasznosítva az Erasmus+ gyakornoki program során szerzett ismereteit, Gellért két egymást követő évben, 2015-ben és 2016-ban is megnyerte a Magyarország tortája versenyt."

Ivánkó Márk, Húsipari Erasmus+ szakmai gyakorlat: "2016-ban elnyertem az ország legjobb csontozója díjat, amihez szakmai gyakorlatom nagyban hozzájárult. Szeretem a szakmámat és ezen a pályán szeretnék továbbmenni."

Kuli Szimonette, Vendéglátóipari Erasmus+ szakmai gyakorlat: "A gyakorlatom előtt nem tudtam 4-5 tányért a kezembe fogni és el sem tudtam képzelni, hogy hatalmas súlyokat magabiztosan kivigyek emberek elé. Ez sokat fejlődött a kint töltött idő alatt."

Molnár Zsófia, Virágkötő Erasmus+ szakmai gyakorlat: "A Leonardo, majd az Erasmus + program keretében két alkalommal is több hónapot töltöttem Németországban egy virágkötő üzletben. (...) Az ott megtanultak elkísértek a 2016-os az Euroskills Szakmák Európa Bajnokságára, Svédországba, ahol harmadik helyezést értem el!"

Wieszt Kíra Hanna, Mezőgazdasági Erasmus+ szakmai gyakorlat: "A szakmai gyakorlatomban az volt az egyik legjobb dolog, hogy egy tehenészet mindennapjain keresztül ismerkedhettem meg a mezőgazdasággal és a háziállatok tartásával."

 

Nívódíjas Erasmus+ projektek: 

Iskola - Az életre készít fel?

"22 évre visszatekintő múltja van a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola és az osztrák, bregenzi, Höhere Technische Bundes Lehrund Versuchsanstalt kapcsolatának. Mindkét iskolában gépész, és elektronikai tárgyakat oktatnak. Naszári László, az iskola szakmai igazgatóhelyettese és a projekt koordinátora szerint a 2014. évi szakképzési mobilitási projektjük azért nyerhetett nívódíjat, mert nem az Erasmus+ program célkitűzéseit próbálták adaptálni valamilyen ötletre, hanem az iskola céljai találkoztak az Erasmus+ program elveivel."

Így is lehet tanítani - Nívódíjat kaptak a legkiválóbb Erasmus+ projektek:

"Egyszerű ötletek nagyszerű megvalósításáért kaptak nívódíjat azok a magyar pályázók, akik az iskolai órákat színesebbé, a pedagógusokat és diákokat pedig motiváltabbá tették az Erasmus+ program támogatásával."

A külföldi szakmai gyakorlatok sikerének kulcsa: személyesség és kölcsönösség:

"Intézményi stratégia, hálózatépítés, hasznosíthatósági terv és a tanulási eredmények élményszerű bemutatása. Hogy mit jelentenek ezek a szakképzés mindennapi gyakorlatában? Ez is kiderül a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája projektjeinek tapasztalataiból."

Utolsó módosítás: 2017.11.27.