Magyarország népszerű felsőoktatási célpont

2017.11.23.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Nemzetközi konferencia a Stipendium Hungaricum program eredményeiről

Magyarország Kormánya 2013-ban alapította meg a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, amelynek keretében a világ minden országából érkező hallgatók tanulhatnak magyar felsőoktatási intézményekben. A programba évről évre egyre több ország, valamint hazai egyetem és főiskola kapcsolódik be. Az idei tanévre már több mint 5000 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató iratkozott be.

A program kiemelt céljai közt szerepel, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. Ennek jegyében 2017. november 22. és 25. között nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten a program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány. A rendezvényen a programban részt vevő külföldi országok képviselői mellett magyar felsőoktatási intézmények és további oktatáspolitikai szereplők is képviseltették magukat. Összességében több mint 30 országból érkeztek a résztvevők, akik a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram promóciójáról és további oktatási együttműködési lehetőségekről tanácskoztak, valamint a programhoz kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatására is sor került.

A Stipendium Hungaricum program egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy a felvételt nyert ösztöndíjasok száma 2015-ben érte el az 1000-ret, 2017-re pedig 3000-re emelkedett. Az ösztöndíjasok angol, francia, német, orosz és spanyol nyelvű képzéseken vehetnek részt, a hallgatók egy része pedig magyar nyelven kezdheti meg tanulmányait.

Jelenleg 59 partnerország vesz részt az ösztöndíjprogramban és megközelítőleg 5000 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató végzi a tanulmányait magyarországi felsőoktatási intézményekben. Óriási az érdeklődés a hazai képzések iránt az általános orvosi, informatikai, gazdaságtudományi és műszaki területeken, emellett kiemelkedő a zenei és művészeti képzések népszerűsége is.

Legtöbben Dél- és Délkelet-Ázsiából, valamint a Közel-Keletről érkeznek, de afrikai, dél-amerikai és távol-keleti fiatalok is nagy számban választják a magyar felsőoktatási intézményeket. A legújabb partnerországok között Brazília, Szingapúr és a Dél-Afrikai Köztársaság is szerepel.

A hazai intézmények közül 27-ben várják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal érkező fiatalokat. A legtöbb hallgatót Budapesten, Pécsett és Debrecenben fogadják, emellett a gödöllői, szegedi és miskolci egyetemen is jelentős számú Stipendium Hungaricum ösztöndíjas tanul.
Az intézmények számára stabilitást jelenthet, hogy a korábbiaknál jóval többen jelentkezhetnek a meghirdetett idegen nyelvű képzéseikre, emellett a programnak köszönhetően fejleszthetőek az adminisztrációs és kommunikációs folyamatok is az egyetemeken, ami hozzájárul a nemzetközi versenyképességük növeléséhez.

A hazánkban tanuló külföldi ösztöndíjasok elégedettségéről a Tempus Közalapítvány megbízásából szakmai kutatás készült 2016-ban. A felmérésből kiderül, hogy legtöbben az oktatás magas színvonala miatt jelentkeztek magyar felsőoktatási intézményekbe, a megkérdezettek 96 százaléka pedig újra Magyarországra jönne tanulni, ha lenne rá lehetősége.

További információ: www.stipendiumhungaricum.hu

Utolsó módosítás: 2017.11.27.