Legyen élmény az önkénteskedés!

2017.12.06.

Hír | Ifjúság

Az Önkéntesek Nemzetközi Napján az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) korábbi résztvevői bebizonyították, hogy külföldön önkénteskedni óriási élmény, hatékony tanulási folyamat és nagyszerű önismereti lehetőség.

Az Erasmus+ program keretei között megvalósuló önkéntes szolgálatban Magyarországról 2017-ben több mint 250 fiatal vett részt.

A Tempus Közalapítvány által szervezett EVS Live rendezvényen olyan fiatalok mutatkoztak be, akik már megjárták Európát, és a program keretében szociális farmon dolgoztak, hátrányos helyzetű gyerekeknek segítettek, vagy társadalmi vállalkozást hoztak létre nemzetközi példák alapján.

Az Erasmus+ program keretei között megvalósuló EVS-ben 17-30 év közötti fiatalok vehetnek részt uniós támogatással, ami fedezi többek között az utazás, a szállás, az étkezés és a nyelvi felkészítés költségeit is. A program lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy önkéntes munkát végezzenek külföldön, jellemzően egy civil szervezetnél, és így fontos társadalmi ügyeket támogassanak. Dolgozhatnak például környezetvédelmi témákon, foglalkozhatnak idősekkel, bevándorlókkal vagy kisebbségi csoportokkal, valamint részt vehetnek művészeti vagy emberi jogi projektekben is. Az önkéntesek küldését és fogadását civil szervezetek végzik.

Az Európai Bizottság kutatása szerint egy ilyen projektben való részvétel nemcsak nagy kaland, hanem a munkaerőpiacon is hasznos készségeket szerezhetnek így a fiatalok, miközben nyelvet tanulnak, megismernek egy új kultúrát, önállóbbá és szolidárisabbá válnak. Az Európai Önkéntes Szolgálatban részt vett fiatalok 85%-a az így szerzett tapasztalatainak köszönhetően tanult meg sikeresebben csapatban dolgozni, hatékonyabban tervezni és feladatokat szervezni. Ugyanennyien hangoztatták, hogy jobban tudatosodott bennük az európai értékek fogalma, az EVS önkéntesek 97%-a pedig megtanult jobban együttműködni más kulturális környezetből érkező emberekkel.

A december 5-ei rendezvényen dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is megerősítette, hogy az önkénteskedés számos előnnyel jár az egyén és a közösség számára. Hozzátette: az önkéntes tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb legyen a társadalom, éppen ezért, a kormány is többféle programmal támogatja az önkéntességet.

Verses István, a Tempus Közalapítvány Erasmus+ programvezetője elmondta: az idén 30 éves Erasmus+ programnak is fontos része az ifjúsági terület, amely többek között külföldi önkéntesek hazai fogadását és magyar fiatalok európai tapasztalatszerzését támogatja. A nemzetközi önkéntes tevékenységek folytatására a jövőben várhatóan plusz források is rendelkezésre állnak majd, az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corp) elindulásával.

Utolsó módosítás: 2017.12.19.