Az Erasmus generáció így képzeli el a mobilitási program jövőjét

2018.01.04.

Erasmus 30 | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, EU

Az Európai Bizottság az „Erasmus+ generációval” közösen szeretné kialakítani az Erasmus+ jövőjét.

Európa-szerte magas rangú politikusok lépnek fel azért, hogy a jelenleginél nagyobb forrást biztosítsanak az Erasmus+ program számára. A költségvetés növelése valóban elengedhetetlen az Erasmus+ program erősítéséhez és hatásainak növeléséhez.

Az Erasmus+ Generation Online Meeting Point-ot az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre, hogy egy olyan virtuális közösségi teret teremtsen, amelyben a programban érintett, abban valamilyen formában részt vevő Erasmus generáció hangot adhat véleményének, kapcsolatba léphet egymással és javaslatot tehet az Erasmus+ jövőjének alakítására.

Mindazok, akik ötleteikkel, észrevételeikkel hozzá kívántak járulni a program jövőjéről szóló gondolkodáshoz, csatlakozhattak a számukra érdekes fókusztémákban zajló vitához, párbeszédhez.

Magyarországról az Erasmus+ 30 év egyik arca, Holicza Péter vezette a beszélgetést az egyszerűsítés témakörben.

A konzultációk alapján az Erasmus+ Generation vitavezetői egy nyilatkozatban foglalták öszsze javaslataikat, melyeket november 30-án, az Erasmus+ 30. évforduló záró ceremóniáján tártak az Európai Unió döntéshozói elé.

NÉHÁNY IZGALMAS JAVASLAT A NYILATKOZATBÓL AZ EGYES FÓKUSZTÉMÁKHOZ KAPCSOLÓDÓAN – A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL:

  1. A társadalmi kihívások terén a digitális írástudás fejlesztése és a klímaváltozással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudatosság jelenjenek meg mint horizontális prioritások; közös önkéntes lehetőségekkel erősítsék a generációk közötti megértést.
  2. A készségek megfelelőségének érdekében nagyobb források álljanak rendelkezésre a pedagógusok mobilitására és az innovatív gyakorlatok elsajátítására; erősítse a program az egész életen át tartó tanulás elvét; minél több munkáltatót vonjon be a gyakorlati lehetőségek növelése érdekében és járuljon hozzá a a soft skillek munkaerőpiaci elismeréséhez.
  3. Az aktív állampolgári részvétel terén a társadalmi szerepvállalást fejlesztő informális tanulás kapjon kiemelt helyet; az önkéntes szervezetek kapjanak szakmai támogatást programjaik minőségének fejlesztéséhez; a fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéd továbbra is járuljon hozzá az ifjúságot érintő szakpolitikai döntések alakulásába.
  4. A széleskörű társadalmi bevonás érdekében külön forrás álljon rendelkezésre a hátrányos helyzetű fiatalok részvételét segítő szervezetek számára; magasabb támogatási összeget kapjanak a rászoruló résztvevők; legyenek alacsonyabb küszöbű lehetőségek a kisebb szervezeteknek, hogy kapacitásaikhoz mérten tudjanak részt venni a programban.
  5. A globális dimenzió terjedjen ki a program egészére és az összes érintett szektorra; a program és a partnerországok számára azonos szabályok kerüljenek meghatározásra; folytatódjon a kapacitásfejlesztés a fejlődő régiókban.
  6. Végül az egyszerűsítés érdekében a tanúsítvány/charta és az egyszerűsített pályázás rendszerét terjesszék ki a közoktatás, ifjúság és felnőtt oktatás szervezeteire; biztosítsák az összes IKT eszköz kompatibilitását és összekapcsolhatóságát; egyszerű és felhasználóbarát pályázati dokumentumokat és folyamatokat alakítsanak ki; a helyi jogi szabályozások segítsék a projektek megvalósíthatóságát.

A teljes nyilatkozat ide kattintva olvasható (PDF, angol nyelvű)
 

A PLATFORM ITT ELÉRHETŐ ÉS EGY EGYSZERŰ REGISZTRÁCIÓ UTÁN KÖZVETLENÜL HASZNÁLHATÓ: 

app.wetipp.com/erasmusplusgeneration/wall


Összeállította: Karvalits Ivett
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Utolsó módosítás: 2018.04.23.