Ahol a két világ találkozik: nemzetközi mobilitások és hazai szakmai gyakorlatok

2018.01.25.

Nemzetköziesítés | Köznevelés, Szakképzés

A Tempus Közalapítvány 2017. november 23-én egynapos műhelymunkát szervezett A munkahelyek szerepének erősítése a hazai és nemzetközi szakmai gyakorlatok előkészítésében és megvalósításában címmel.

A rendezvény az első alkalommal 2016-ban megrendezett példaértékű kezdeményezés folytatása volt annak érdekében, hogy a szakképzés fejlesztésében és működtetésében érdekelt felek – munkáltatók, szakképző intézmények, kamarák, ágazati minisztérium – közösen gondolkozzanak és folytassanak párbeszédet a duális szakképzés minőségének fejlesztési lehetőségeiről.

„Nagyszerű lehetőséget biztosított a rendezvény arra, hogy a duális képzéseket szervező három partner (iskola, munkaadó, kamara) helyzetét átlássuk, nehézségeit, sajátos működési szempontjait megtapasztaljuk. Véleményem szerint ez a nulladik és legfontosabb lépés a sikeres képzésekhez. Nagyszerű volt látni, hogy az egymás felé megfogalmazott kritikai megállapításokról is lehetett érdemben beszélni.” - A műhelymunka egyik résztvevője

A 2016. évi háromoldalú műhelybeszélgetés egyik megállapítása volt, hogy a hazai és nemzetközi szakmai gyakorlatok tervezésében és megvalósításában a siker egyik kulcsa az érintett szereplők közötti strukturált és folyamatos párbeszéd illetve együttműködés. A 2017. évi műhelymunkán az együttműködés formáihoz, lehetőségeihez adtunk kulcsot.

Az idei műhelymunka fókuszában tehát az együttműködés, a kooperáció állt és annak feltárása, hogy mi történik ott, ahol a két világ, az iskola és a munkahely találkozik, amely két külön világ, sajátos jellemzőkkel. De hogyan is működik az a másik világ? Vajon biztosan ismerjük-e azt a másik világot? Sok más mellett erre a kérdésre is választ kaptunk a nap végére, és talán azt a másik világot is jobban megismertük.

A résztvevők köre szakképző intézmények, gyakorlati képzést folytató vállalatok, kereskedelmi és iparkamarák, a Nemzetgazdasági Minisztérium és szakmai szervezetek képviselőiből tevődött össze.

Háttéranyagok, összefoglalók:

A rendezvény összegzéseként a tapasztalatokat Farkas Éva egy tanulmányban összesítette, amely ide kattintva letölthető.

Karácsony Zoltán újságíró összefoglalója a rendezvényről ide kattintva olvasható.

A műhelymunkákon készült munkakörelemzések:

Utolsó módosítás: 2018.02.14.