3 tipp, amivel egyszerűen találhatsz szakmai gyakorlati helyet külföldön

2018.02.02.

Facebook | Felsőoktatás

A Campus Mundi Facebook oldalon rendszeresen várunk szakmai gyakorlatos tartalmakkal.

Egyre többen tudják, hogy érdemes külföldön szakmai tapasztalatot szerezniük a tanulmányaik során. Most segítünk, hogyan kezdj neki! 

Tájékozódj annál az intézménynél, ahol tanulsz!

Többnyire léteznek az intézmények és cégek között együttműködések, amelyeken keresztül könnyedén választhatsz gyakorlati helyet, hiszen a kapcsolatok révén az egyetemek és főiskolák rendszeresen közvetítenek ki szakmai gyakorlatosokat. Ebben az esetben kövesd a felsőoktatási intézményed pályázati rendszerét, vagy keresd fel a nemzetközi koordinátorodat! Lépj időben, ugyanis a legjobb helyek gyorsan elkelnek!

Batta Dóra orvostanhallgató is így talált gyakorlatot: „Számos német kórház hirdet gyakorlati helyeket a honlapján, ezért nagyon egyszerű a kapcsolatfelvétel. Ám végül a II. sz. Sebészeti Klinika által felajánlott magyar-német kooperáció segítségével választottam gyakorlati helyet.”

Keresd meg közvetlenül a munkáltatót!

Előfordulhat, hogy az intézményed által felajánlott helyek közül nem találsz számodra vonzó lehetőséget. Ilyenkor nincs más hátra, mint előre: vedd fel a kapcsolatot közvetlenül azzal a céggel, ahol a leginkább szeretnéd tölteni a szakmai gyakorlatodat! Egy ütős önéletrajz és motivációs levél kíséretében küldd el a jelentkezésed akár még akkor is, ha a kiszemelt helyen hivatalosan nem keresnek gyakornokot.

Kovács Péter sem habozott sokat, amikor közvetlenül egy startup ügyvezetőjét kereste meg: Írtam a cég e-mail címére annak ellenére, hogy egyáltalán nem kerestek gyakornokot. Mivel több, mint 3 hétig nem kaptam választ, végül LinkedIn-en ráírtam a cég CEO-jára. Ezt követően hamar megbeszéltük a részleteket.

Merj online adatbázisokat is használni!

Amennyiben nincsen még határozott elképzelésed a gyakornoki helyedről, de fontosnak tartod, hogy a leendő szakmádban meghatározó munkaadóhoz kerülj, keresgélj megbízható adatbázisokban!

Érdemes olyan nemzetközi diákszervezetek oldalán is böngészni, mint az AIESEC vagy az IAESTE. De ne hagyd figyelmen kívül azokat a forrásokat sem, ahol a jó nevű cégek széles körben vonultatják fel magukat. Mint például itt: https://www.heysuccess.com/

A sikeres pályakezdés egyik kulcseleme a szakmai tapasztalat, amit már tanulmányaid alatt könnyedén megszerezhetsz külföldön is. Pályakezdőként, a munka világában ennél jobb ajánlólevelet aligha tudsz felmutatni!

Ezek után nincs más dolgod, mint elolvasni aktuális szakmai gyakorlat ösztöndíj felhívásunkat, és jelentkezni!

Ha pedig nem akarsz lemaradni a legfontosabb információkról, kövesd Facebook oldalunkat!

Utolsó módosítás: 2018.02.02.