Játsszunk vállalkozósdit!

2018.03.12.

Projekttükör | Köznevelés

Miért éri meg egy magyar iskolának, hogy tanítson valami újat a lengyel partnereinek?

Lengyel és magyar iskolák együttműködésével valósul meg az a félidőben lévő Erasmus+ projekt, amely az iskolai, óvodai stratégiai partnerségek pályázattípus egyik első nyertese volt. Itt a cél az egymástól tanulás, a jó gyakorlatok átvétele, amelyekről Szabó Tamást, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium igazgatóhelyettesét kérdeztük.

Önök több uniós támogatású iskolai projektet is megvalósítottak már. Miben más ez a mostani együttműködés?

Valóban, nem ez az első sikeres pályázatunk. De míg korábban partnerként csatlakoztunk egy-egy olyan projekthez, melynek céljával azonosulni tudtunk, addig most koordinátori szerepet vállaltunk a megvalósításban. Más ez a pályázat abban is, hogy egy meglevő, majd tíz éves, jól működő partneriskolai kapcsolatra épül. Ezt próbáltuk a pályázat révén egy új dimenzió megjelenése – az egymástól való tanulás – révén magasabb szintre emelni.

Mi volt a céljuk, amikor bekapcsolódtak ebbe a pályázattípusba?

A vállalkozói készségek fejlesztésében szerzett több évtizedes tudásunk megosztása és átadása volt a cél. Az iskolánk diákvállalkozások működésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudását, valamint a partnerintézmény erőforrásait felhasználva, közös vállalkozói csoportokat szerettünk volna működtetni.

A magyar tanulók három diákvállalkozást hoztak létre: a Home Rt. dekorációs termékeket árusít, a TikTak Time Rt. órákat készít, a Mézédes Rt. mézzel kapcsolatos termékeket állít elő. A tanulók a tanáraik segítségével megalapították a cégeket, betöltötték a különböző tisztségeket, részvényeket adtak el, elindították a termelést és a beszerzést. Az árusítást is kipróbálhatták: részt vettek a kisújszállási adventi vásárban és a diákvállalkozások budapesti karácsonyi vásárán, ahol a Mézédes Rt. a legjobb stand díját is elnyerte.

Olvassa tovább az interjút!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

Utolsó módosítás: 2018.04.23.