A jövő a közösségi munkahelyeké

2018.03.20.

Magazin | Ifjúság

A coworking irodák új gazdasági és társadalmi trendek hatására születtek meg a 2000-es évek elején, számuk azóta világszerte folyamatosan nő.

Az előrejelzések szerint három éven belül a munkaerő 40%-át szabadúszók, egyéni vállalkozók és független tanácsadók teszik majd ki (Forbes). Az együttműködésre ösztönző közösségi terek különösen segítik a fiatalok elindulását a munka világában, akik leginkább a kapcsolati tőke és a tudásmegosztás miatt választják ezt a munkaformát. 

A közösségi irodák egy kialakulóban levő új munkakultúra lenyomatai: úgy tűnik, a jövő munkahelye már nem az általunk jól ismert kötelezően 8-tól 5-ig bejárós, hanem rugalmas, a közösségre, a megosztásra és a kapcsolatokra épül. Ezt a Z generációval kapcsolatban tanárként vagy ifjúságsegítőként nem árt szem előtt tartani. Ezek a közösségi terek sokszor inkubátorként is működnek és segítik az induló vállalkozásokat.

Coworking & Erasmus+

Az Erasmus+ program által finanszírozott “European Coworking Network” projekt öt ország hét szervezetét tömörítő, három éves stratégiai partnerség. A kezdeményezéssel ösztönözni szeretnék a fiatalok projektekre, termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó ötleteinek megvalósítását, motiválni a fiatal vállalkozókat, növelni a kezdeményező készséget és a kreativitást. Az együttműködés része volt egy kutatás, egy oktatási modul kifejlesztése és vállalkozói workshopok megtartása. A partnerek munkájának eredményeképp az oktatási modulon kívül egy tanulmány és egy vállalkozói kézikönyv született meg, melyek a jövő vállalkozóinak kívánnak támpontokat biztosítani. A kutatásból kiderül, hogy a Z generáció fiataljainak 40%-a tervezi saját projekt elindítását a jövőben.

 

Olvassa tovább az interjút!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

A cikk a Pályázati Pavilon 2017. őszi számának 67. oldalán jelent meg.

Utolsó módosítás: 2018.06.25.